Kongresi endoskopskih hirurga usmjereni razvoju napredne laparoskopske hirurgije

U Opatiji, Hrvatska, od 15 do 18. maja 2019.godine održan je 13. Kongres hrvatskog društva za digestivnu kirurgiju. U okviru sesije Hrvatskog Endoskopskog udruženja, zanimljivo pozivno predavanje je imao Prof.dr. Samir Delibegović, predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini. Predavanje pod nazivom “Laparoscopic colorectal resection – how to develop advanced laparoscopic technique in developing countries?” oslanja se na nastojanje Udruženja endoskopskih hirurga BiH, da razvije naprednu laparoskopsku hirurgiju u Bosni i Hercegovini.

Prof. dr. Samir Delibegović se na kraju predavanja zahvalio Prof. dr. Stipančiću, Prof. dr. Bjeloviću i Prof. dr. Tomašiču, predsjednicima udruženja endoskopskih hirurga Hrvatske, Srbije i Slovenije na podršci koju pružaju u organizaciji Prvog kongresa endoskopskih hirurga BiH, koji će se održati od 6.-8. septembra 2019. godine u Sarajevu. Istakao je, ovom prilikom da je Kongres u Opatiji pružio mogućnosti da stručnjaci iz te oblasti razmijene iskustva i aktuelne informacije, ali i ideje koje će im biti od pomoći u razvoju endoskopske hirurgije, što očekuje i od Prvog kongresa endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini.

Prof. dr. Delibegović kazao je da je postavljeni cilj Kongresa u Sarajevu diskutovati i o rezultatima najnovijih istraživanja, prikazati iskustva iz prakse i otvoriti nove puteve za integrisanje različitih pristupa i procedura. Pored toga, veoma je važno i uspostavljanje saradnje i kontakata sa kolegama iz endoskopske hirurgije koji se ostvaruju u okviru održavanja kongresa.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*