Sumnjiva ukrajinska firma “remontovala” hrvatske MIG-ove i helikoptere OS BiH

Hrvatski MIG-ovi su neispravni, konkurs za njihov remont je namješten, a dobavljači su umiješani u korupciju, objavljeno je u emisiji “Svjedok Gordana Malića” koja je prikazana na lokalnim TV stanicama u Hrvatskoj.

U emisiji je navedeno da je posao remonta povjeren ukrajinskoj firmi Ukrspecexport, te da je remont jednog MIG-a plaćan milion eura, dok je servis koštao 70.000 eura plus Navcom oprema.

Predsjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić u razgovoru za Klix.ba je istakla da je istoj ovoj firmi, Ukrspecexport, prije nekoliko godina plaćeno više od 10 miliona KM za remont dva helikoptera Oružanih snaga BiH, a iz budžeta OS BiH.

“Dokumentacija o tome je bačena u jedno jezero kako bi se sakrili dokazi i kriminalne radnje u Ministarstvu odbrane. Umjesto da se to istraži, pokrenuta je istraga o tome kako su mediji došli do informacija o ovom slučaju, te su na kraju kažnjena dvojica oficira, odbijanjem od plaće. Ljudi koji su pregledali helikoptere utvrdili su brojne krupne nedostatke na njima, odnosno ocijenili da bi njima bilo opasno letjeti. Bilo bi zanimljivo ispitati jesu li to baš ta dva helikoptera OS BiH koja su se srušila”, ističe Majkić.

Ona dodaje da je Ministarstvo odbrane BiH podiglo “zid” kada je riječ o ovom slučaju, te članovi Komisije za odbranu i sigurnost BiH nisu mogli doći do tačnih informacija.

“Ja sam činila ono što sam mogla, odnosno iznosila sve to u javnost, međutim, do danas nadležni organi nisu reagovali i nije pokrenuta valjana istraga o tome. Sada kada se otvorilo to pitanje i u Hrvatskoj, zajednička istraga njihovog i našeg tužilaštva mogla bi istražiti pozadinu cijele priče”, kazala je Majkić.

Dodala je kako postoje priče o tome da helikopteri nisu ni išli u Ukrajinu, već su prevezeni u neku radionicu u Hrvatskoj, gdje je “na njima nešto zamrljano”.

Valja dodati da su u emisiji emitovanoj na hrvatskim lokalnim TV stanicama objavljeni i dokumenti vezani za predstavnika Ukrspecexporta Ivicu Josipovića, a riječ je o troškovnicima ispisanim olovkom na kojima se nalazio i spisak isplata visokim dužnosnicima Ministarstva obrane BiH.

(Klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*