SGIP i USAID Parlamentarnoj skupštini BiH doniraju sistem za sigurnost internet mreže

Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP), kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), službeno će Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine prenijeti vlasništvo nad “Iron Port” sistemom za sigurnost internet mreže.

Radi se o sistemu za sigurnost koji je instaliran je i operativan od jula ove godine, a implementacija ovog rješenja za filitriranje i nadzor pristupa internetu omogućava korisnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH neometan pristup sadržajima i istovremeno pruža najbolju zaštitu od malicioznih i neprimjerenih sadržaja.

Kao servis, koji se oslanja na vrhunski centralizirani sistem nadzora i kontrole, olakšat će i rad IT osoblju te omogućiti rad na drugim projektima i smanjiti operativne troškove, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Svečanost primopredaje ovog sistema, kojoj će prisustvovati sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Ferid Buljubašić i direktor Projekta SGIP Christian Haupt, kao i predstavnici Misije USAID-a u BiH, bit će upriličena danas.

Projekt SGIP od maja 2013. godine radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti u Bosni i Hercegovini, kako bi se usvojile, implementirale i osigurale odgovornije i učinkovitije politike, zakoni i budžeti, koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Evropskoj uniji.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*