Koliko su poslanici TK bili vrijedni: Šutnja je zlato!

Rad posljednjeg i odlazećeg saziva Skupštine Tuzlanskog kantona obilježen je smjenama kantonalne Vlade i stalnim prekompozicijama vlasti, tokom kojih je u protekle četiri godine promijenjen čak 41 ministar. Na kraju mandata javnost najčešće zanima analiza koja pokazuje koji su poslanici bili najaktivniji, a koji su prespavali svoj mandat, pri tome uzimajući hiljade maraka od građana ove zemlje.

Centri civilnih inicijativa su uradili temeljit izvještaj o radu poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona, piše Oslobođenje. Ukupno je održano 66 sjednica u 72 zasjedanja Skupštine TK-a. Mijo Krešić, poslanik HDZ-a, nije bio na čak 20 sjednica. No, to ga, prema izvještaju CCI-ja, nije spriječilo da mjesečno prima 3.415 maraka. Sa po deset izostanaka iza Krešića se nalaze Hajrudin Bećirović (SDP) i Muhamed Murselović (SDA), dok je samostalni zastupnik Semir Turbić sakupio osam izostanaka. Prema izvještaju, Bećirović je mjesečno budžet Kantona koštao 4.618 maraka, Murselović 1.645, a Turbić 1.748 maraka.

S druge strane, svim sjednicama su prisustvovali poslanici Maida Alić, Senad Alić i Redžiba Šiljić – Sagdati, svi iz SDA, Muhamed Šadić (SBiH) i Mirsad Selimović (BPS). Alić i Selimović su izabrani i u novi saziv Skupštine.

Na 66 redovnih sjednica postavljeno je i pokrenuto 711 pitanja i inicijativa. Nijedno pitanje ili inicijativu kroz cijeli mandat nisu postavili Dženita Hrvić (SDA), Ferhat Mustafić (SDP) i Hajrudin Bećirović (SDP). Mustafić je mjesečno primao 3.311, a Hrvićeva 2.981 marku. Nasuprot njihovom neradu, najviše poslaničkih pitanja i inicijativa postavili su ili pokrenuli poslanici Besim Imamović iz Stranke za BiH (87), te Mahir Nurkanović iz SBB-a i Salih Šabović, samostalni poslanik, sa po 66 poslaničkih pitanja i inicijativa.

(Oslobođenje/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*