Na švedskim ulicama 100 automobila koji sami voze (VIDEO)

Prvi svjetski “Drive Me” pilot-projekt autonomne vožnje, u kojem će se čak 100 samovozećih Volvo automobila svakodnevno kretati javnim cestama švedskog grada Gothenburga, snažno napreduje, saopćio je Volvo.

Prvi testni automobili već su na ulicama, a sofisticirana tehnologija automatizirane vožnje pokazuje se uspješnom, javlja Fena.

Tehnički specijalist pri Volvo Car Group, Erik Coelingh, rekao je da su testni automobili sada sposobni samostalno održavati pravac, podešavati brzinu i funkcionirati u skladu s tokom saobraćaja.

“To je veliki korak ka konačnom cilju u kojem će ‘Drive Me’ automobili biti sposobni kompletnu test rutu provesti potpuno samostalno. Tehnologija, koja će se jednostavno zvati ‘autopilot’, omogućava vozaču da funkciju vožnje u potpunosti prepusti samom automobilu”, objašnjava Coelingh.

Ono što taj projekt čini unikatnim je činjenica da su u njega uključeni svi ključni igrači: zakonodavci, transportne službe, veliki grad, proizvođač automobila i pravi kupci koji će voziti 100 automobila u svakodnevnim uvjetima na 50 kilometara odabranih cesta u Gothenburgu.

video: AutomotiveTv

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*