U TK mjesečno jedno dijete starosti do 15 godina oboli od dijabetesa

Povodom 14.novembra Svjetskog dana dijabetesa, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo TK, aktivisti Udruženja građana, roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom Novi horizoti Tuzla, upriličili su javno mjerenje šećera u krvi.

Slogan globalne kampanje je „Zdrava ishrana počinje sa doručkom“, te su građanima koji su pristali na mjerenje šećera, bili obezbjeđeni sendviči i voće. Obilježavanje u našoj zemlji je organizovano pod pokroviteljstvom Federalni savez udruženja dijabetičara, a o samim ciljevima ovih aktivnosti, kazala nam je Marina Hadžiavdić, predsjednica Udruženja Novi horizoti Tuzla.

„Povećati svijest o prisutnosti šećerne bolesti na ovim prostorima je osnovni cilj. U svijetu pa tako i kod nas je tendencija porasta oboljelih. Konkretno u Tuzlanskom kantonu, mjesečno jedno dijete starosti do 15 godina, oboli od dijabetesa melitusa tip jedan“, kazala je Hadžiavdić.

U sklopu aktivnosti, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, održali su i prigodno predavanje za učenike područne škole Osnovne škole Miladije. Centralni događaj obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa je 1.Kongres udruženja dijabetičara, koji će se održati u Narodnom pozorištu u Zenici, uz učešće preko 250 delegata, i ovom prilikom će biti izvedena predstava „Plavi krug“. Aktivno se nastavljaju i za vikend, predavanjima i radionicama, koje će voditi vrhunski stručnjaci iz više medicinskih oblasti, uz učešće predstavnika udruženja dijabetičara iz regiona, te predstavnika Međunarodne dijabetične fondacije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*