Ko prijavi kolegu zbog nepravilnosti dobija 50.000 evra!

Zaposlena osoba u “Novoj Ljubljanskoj banci” koja prijavi kolege zbog većih nepravilnosti – biće nagrađena sa 50.000 evra!

Ova banka je oformila posebnu službu koji su neki već prozvali “unutrašnjom policijom”.

Iako je sindikat radnika “Nove Ljubljanske banke” već protestovao zbog te ponude, a i neki bankari smatraju da se radi o neetičkom pristupu, formiranje unutrašnje kontrole brane ljudi iz slovenačke vlade.

Rok Praprotnik, nekadašnji član vladinog protivkorupcijskog tijela, postavljen je na mjesto šefa ovog odjeljenja, koje nosi službeni naziv “Centar za skladnost poslovanja”, a u njemu je 17 zaposlenih.

“Nagradu dobija samo onaj ko je svojom informacijom spriječio da dođe do veće poslovne štete za banku”, kaže Praprotnik, koji tvrdi da slična odjeljenja, koji stimulišu tzv. “zviždače” (one koji upozoravaju na nepravilnosti) imaju i firme na Zapadu.

“Nagrade tamošnjim ‘zviždačima’ nudi američki FBI”, objašnjava Praprotnik.

(Srna)

On smatra da državna preduzeća moraju biti još odgovornija u zaštiti imovine od moguće štete.

Za sada nema podatka da li je visoka nagrada do sada nekome isplaćena, ali je Praprotnikovo odjeljenje posredovao u 43 slučaja u kojima se sumnjalo na krivična djela.

Sindikat zaposlenih u ovoj banci tvrdi da su o nagradama za “zviždače” saznali iz medija, te da su službenici banke ogorčeni zbog takvog nepovjerenja uprave u zaposlene.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*