Ombudsmeni u BiH pozvali na poštivanje principa tolerancije

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra, ombudsmeni u BiH su istaknuli da je cilj borbe protiv diskriminacije eliminiranje osjećaja nejednakosti među ljudima i pozvali su sve institucije i pojedince na poštovanje principa tolerancije.

U društvu suočenom sa izazovima ekonomske prirode, s teškim istorijskim nasljeđem, u specifičnom i kompleksnom političkom kontekstu, borba protiv diskriminacije je teža nego u sredinama koje karakteriše prosperitet, uređenost i socijalna sigurnost, smatraju ombudsmeni.

Ombudsmeni za ljudska prava, kao institucija nadležna za praćenje, zaštitu i prevenciju, preduzimaju mjere i radnje na eliminaciji svih oblika diskriminacije, nezavisno od rada svih drugih organa vlasti.

Ovu borbu olakšava činjenica da u Bosni i Hercegovini postoji snažan zakonski okvir za zaštitu od diskriminacije i uživanje ljudskih prava po najvišim standardima, a međunarodne konvencije za zaštitu ljudskih prava direktno se primjenjuju u domaćem pravnom sistemu, što je jedinstven slučaj u komparativnom ustavnom pravu.

S druge strane, nivo informiranosti građana, kao i nivo sprovođenja preporuka ombudsmena, uprkos pozitivnim pomacima, još uvijek su na relativno niskom nivou, jer se u prosjeku, potpuno ili djelomično, realizira tek polovina preporuka.

U saopćenju ombudsmeni napominju da u borbi protiv diskriminacije društvo mora biti spremno da odbaci stereotipe i predrasude te biti tolerantnije prema pojavama koje nisu u skladu sa stavovima većine jer način na koji se društvo odnosi prema svemu što je različito, oslikava njegovo bogatstvo i progresivnost.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*