epa07339189 Hundreds of sympathizers of the opposition wave a giant Venezuelan flag during a march against Nicolas Maduro's Government, in Caracas, Venezuela, 02 February 2019. Maduro and his opponent National Assembly leader Juan Guaido have called on their supporters to take to the streets as international pressure increased on Maduro to resign. Guiado had declared himself interim president of Venezuela on 23 January and promised to guide the country toward new election as he consider last May's election not valid. EPA-EFE/LEONARDO MUNOZ

Njujork: Održan sastanak o krizi u Venecueli

Dvije međunarodne grupe, Grupa iz Lime i Međunarodna kontakt grupa, koje pokušavaju da pronađu rješenje za političku i humanitarnu krizu u Venecueli, juče su se sastale u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u Njujorku. Oni žele da se njihovim naporima pridruže i države koje podržavaju venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas Maduro).

Te dvije organizacije priznaju opozicionog lidera Huana Gvaida (Juan Guaido) za legitimnog predsjednika Venecuele i tvrde da je prošlogodišnji reizbor Madura bio nelegitiman jer je jakim opozicionim kandidatima bilo zabranjeno da se kandiduju.

Šef diplomatije Perua Nestor Popolicio (Nestor Popolizio) je rekao da su članice grupe iz Lime odlučile da od država koje podržavaju Madura zatraže da budu “dio rješenja (…) da se dođe do tranzicije” i novih izbora u Venecueli.

Rusija, koja podržava Madura, saopštila je ranije da svaka inicijativa koja poštuje ustav Venecuele i “legitimnu vladu” može da bude od koristi. Međutim, zamjenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski rekao je da Moskva “ne želi da se miješa u svaki pokušaj”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*