Akcija ˝Bijeli Merkur 2˝: Oduzeta roba vrijednosti 250 000 KM

Roba ukupne vrijednosti 250.000 KM oduzeta je akciji kodnog naziva “Bijeli Merkur 2″,usmjerenoj protiv nedozvoljene trgovine,zaštite intelektualne svojine i krijumčarenja, provedenoj u BiH,saopćila je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.Spriječeno je krijumčarenje veće količine tehničkih proizvoda, odjevnih predmeta, obuće, higijenskih proizvoda i druge robe porijeklom iz Turske i Kine.

Izvršena je kontrola oko 10.000 teretnih i putničkih motornih vozila, a preko 1.000 policijskih službenika i inspektora je učestvovalo u akciji “Bijeli Merkur 2″.

Zbog krivotvorenja robnih znakova, oduzete su krivotvoreni markirani satovi “Breitling”, “Tag Hauer”, “Armani”, “Puma”, “Diesel”, ženske torbe i novčanici robne marke “Tommy Hilfiger”, torbe robne marke “YSL”, znakovi robne marke “Polo Ralph Lauren”, nosači zvuka i slike, motorna ulja i druge stvari.

Veliki dio oduzete robe se odnosio na nezakonito prometovani rezani duhan za motanje i pušenje, sportsku odjeću i obuću sa krivotvorenim robnim žigom.Zbog postojanja osnova sumnje za izvršenje krivičnog djela nedozvoljene trgovine, oduzeto je i više poljoprivrednih i drugih mašina.

Akcija je provedena na inicijativu Generalnog sekretarijata Interpola, u drugoj polovini septembra 2014. godine, na području osam država jugoistočne Evrope, BiH, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*