Održana združena protuteroristička vježba “Srijem 2014”

Na poligonu u mjestu Nikinci, na sjeverozapadu Srbije, više od 400 pripadnika vojski Srbije i Rusije izveli su združenu protuterorističku vježbu “Srijem 2014” kojoj je nazočio srbijanski vojni vrh, ministar obrane Bratislav Gašić i načelnik Glavnog stožera VS general Ljubiša Diković te zapovjednik ruskih Zrakoplovno-desantnih snaga general bojnik Vladimir Anatolijevič Šamanov.

Prema izvješćima srbijanskih medija, na vježbi je, po prvi put u Srbiji, prikazano i spuštanje oklopnih transportera iz transportnih zrakoplova “Iljušin”, a pripadnici ruskih zrakoplovnih snaga demonstrirali su visoku obučenost.

Vježba je trajala oko sat i pol, uz desant padobranaca i borbenih oklopnih vozila, oslobađanje talaca, uništavanje terorističke baze i evakuiranje ozlijeđenih, u čemu je sudjelovalo 207 vojnika iz
zračno-desantnih postrojbi Ruske Federacije te 197 pripadnika VS, specijalne brigade Vojne policije i Zrakoplovstva VS.

U vježbi su, kako se navodi, korišteni transportni zrakoplovi Iljušin 76, Antonov 26, borbeni zrakoplovi MIG 29, helikopteri MI 8 i “gazela”, specijalna oklopna vozila te topničko i pješačko
naoružanje.

Srbijanski ministar obrane Bratislav Gašić vježbu je ocijenio “veoma uspješnom” te istaknuo da su “pripadnici VS pokazali visoku razinu operativnih sposobnosti”.

Naglasivši da je Srbija vojno neutralna zemlja, Gašić je rekao da ona “svoje međunarodne odnose određuje sukladno četiri strateška oslonca – Europskoj uniji, Rusiji, SAD i Kini”, a da ugovore o vojno-tehničkoj suradnji ima s više od 60 država diljem svijeta.

Gašić je odbacio nagađanja da je vježba navodno bila organizirana u tajnosti, istaknuvši da je vježbe danas pratilo više od 20 kamera, a da bi nazočnost medijskih ekipa tijekom pripreme vježbe predstavljalo visok stupanj rizika.

Načelnik Glavnog stožera VS general Ljubiša Diković istaknuo je da Srbija podupire borbu protiv globalnog terorizma i ima obvezu svoju vojsku obučavati za te aktivnosti, jer se nijedna država sama ne može izboriti s tim problemom.

Zapovjednik ruskih zračno-desantnih postrojbi je, navode srbijanski mediji, visoko ocijenio sposobnosti koje su prikazali srbijanski vojnici i najavio da će sljedeće godine suradnja dviju vojski biti nastavljena posjetom izaslanstva Vojske Srbije postrojbama ruske vojske.

Na vojnoj paradi u Beogradu prigodom 70. obljetnice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu i 100. obljetnice Prvog svjetskog rata, sudjelovalo je i pet MIG-ova 29 akro-grupe ruskog zrakoplovstva “Striži”, a paradi je nazočio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*