Zmajevi u Izraelu jurišaju na prvu pobjedu u kvalifikacijama za Euro

Nogometna reprezentacija BiH večeras u Haifi igra četvrtu utakmicu u okviru kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se 2016. godine održati u Francuskoj. Izabranici Safeta Sušića u dosadašnja tri meča upisali su jedan poraz i dva remija. Dvoboj sa Izraelcima bit će prilika da se upiše prva pobjeda na kvalifikacionom putu za kontinentalnu smotru.

Šef državnog tima zbog povreda je lišen usluga napadačkog tandema Džeko- Ibišević, a iz istih razloga ne može računati na usluge Vršajevića, Sušića i Salihovića. Ipak, u svlačionici Zmajeva vlada dobra atmosfera. Svi naglašavaju kako žele tri boda na ovom izuzetno teškom gostovanju.

Nametnuti posjed lopte i ritam

“Ako pogledate ekipu koja će se suprotstaviti Izraelu, vidjet ćete da su to igrači koji su igrali protiv Argentine. Begović, Lulić, Pjanić, Bešić…Vidio sam da su motivisani i nije me strah. Igrači će dati sve od sebe da ostanemo jedan od najozbiljnijih kandidata za odlazak na EURO. Ima nekoliko boljih reprezentacija koje su u težoj situaciji od nas, ali se samo kod nas pravi panika. Nadam se da ćemo razočarati one koji očekuju loš rezultat”, rekao je na pres konferenciji za novinare selektor bh. tima Safet Sušić

Dakako, da bi se došlo do željenog rezultata svi akteri moraju biti u optimalnom izdanju, podbace li jedan ili dvojica, neće biti dobro. Podbacili više igrača, proći ćemo loše.

Vrlo je bitan posjed lopte, ko je ima diktira tempo i ritam. Reprezentacija koja bude više trčala u prazno brže će izgubiti snagu. Također, važno je da Zmajevi što prije postignu pogodak. Idealno bi bilo kada bi na poluvrijeme otiši sa prednošću.

Jedan od nogometaša od kojeg se puno očekuje je Miralem Pjanić. Veznjak Rome sa dosta optimizma očekuje okršaj u Haifi.

“Ne osjećam pritisak.Motivisani smo i želimo napraviti dobar rezultat, odnosno želimo osvojiti tri boda. Loše smo startovali u ovim kvalifikacijama. Ipak, dat ćemo sve od sebe za pobjedu u Izraelu”, podvukao je Pjanić.

Guttman: BiH ima sjajan tim

Bh. reprezentativci znaju tačno šta ih čeka. No, odlučni su da naprave dobar rezultat. Osnovna stvar u nogometu je organizacija igre. Uz viziju igre, trener onda slaže profil igrača za koje smatra da će mu pružiti ono što on u toj igri očekuje.

Večeras će i popularni Pape biti na ispitu zrelosti. Treba složiti ekipu koja nema pravo na kiks. Vjerujemo da nogometaši koji dobiju priliku da igraju u udarnoj postavi boti na visini zadatka.

I domaći sa mnogo samopuzdanja čekaju sudar sa Zmajevima. Selektor Izraelam Eli Guttman vjeruje da njegovi izabranici uz pomoć 30 hiljada navijača mogu do trijumfa.

“Ovo je važna utakmica za nas. Favorita nema. Mi učimo na greškama i pokušavamo napraviti nešto novo. BiH je oslabljene neigranjem nekoliko važnih nogometaša. Ipak, imaju dobar tim i moramo biti oprezni. Međutim, vjerujem da uz pomoć navijača možemo doći do tri boda”, kazao je Guttman.

BiH će najvjerovatnije igrati u sljedećem sastavu:Begović, Spahić, Šunjić, Mujdža, Hadžić, Bešić, Medunjanin, Hajrović, Lulić, Pjanić i Kvržić.

Utakmica počinje u 20:45 uz direktan prijenos na BHT1.

Forma posljednjih pet utakmica:
Izrael
Izrael – Slovačka 1:3 (prijateljska)
Meksiko – Izrael 3:0 (prijateljska)
Honduras – Izrael 2:4 (prijateljska)
Kipar – Izrael 1:2 (kvalifikaciona)
Andora – Izrael 1:4 (kvalifikaciona)

BiH
BiH – Iran 3:1 (SP)
BiH – Lihtenštajn 3:0 (prijateljska)
BiH – Kipar 1:2 (kvalifikaciona)
Vels – BiH 0:0 (kvalifikaciona)
BiH – Belgija 1:1 (Kvalifikaciona)

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*