Preporuke u vezi sa njemačko – britanskom inicijativom za napredak BiH

Nakon završetka opštih izbora u oktobru, predstavnici Njemačke i Velike Britanije najavili su novu inicijativu za anagažovanje u Bosni i Hercergovini i preoblikovanje njenog puta ka evropskim integracijama nakon višegodišnjeg zastoja ili čak regresije reformi.

Kurt Bassuener, Valery Perry, Toby Vogel i Bodo Weber napisali su za Vijeće za demokratizaciju politike kratki sažetak i preporuke s ciljam olakšanja Bosni i Hercegovini put ka Evropskoj uniji.

Ova inicijativa uključuje sve do sada neisprobane mjere ranijih napora da se pokrene proces reformi u BiH, kao što su pisane obaveze (primjenjivane u prošlosti na policijske reforme, ustavne reforme itd.) i reforma agende (kao  Sporazum o partnerstvu).

Međutim, nedostaje mu posebnosti ili utjecaja ovih dosadašnjih reformi. Čini se da je cilj da se stave u fokus sva sporna pitanja i socio-ekonomski razvoj bez povezivanja s “političkim” reformama.

Do sada je to samo odgađalo i znatno oslabilo uslove za implementaciju presude Sejdić-Finci koju je donio Evropski sud za ljudska prava. Međutim, ekonomski stubovi moći bh. političke elite su jednako osjetljivi za njih kao i oni etno-nacionalistički.

Ova incijativa je zasnovana na klimavim temeljima ranijeg ponašanje Evropske unije prema BiH što je dovelo do toga da lokalni politički lideri zanemare ozbiljnost EU kada je u pitanju uslovnost za postajanje članom. Ukoliko se ovo gledište ne promijeni, ova incijativa će vjerovatno propasti baš kao i one koje su joj prethodile.

Ovaj tekst sagledava sadržaj i pozadinu inicijative na osnovu procjena dostupnih dokumenata i intervjua s akterima koji ili jesu ili nisu bili konsultirani po pitanju ovog procesa.

Što je najvažnije, tekst nudi specifične, ciljane preporuke za to kako bi ovaj plan trebao biti izmijenjen s ciljem stvaranja novog podstreka za reforme, navode Kurt Bassuener, Valery Perry, Toby Vogel i Bodo Weber u kratkom sažetku i preporukama za Vijeće za demokratizaciju politike s ciljem olakšanja Bosni i Hercegovini put ka Evropskoj uniji.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*