Prvi put u BiH obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

U povodu obilježavanja 17.novembra, Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju danas je upriličeno puštanje balona na platou ispred Klinike za dječije bolesti i Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Prijevremeno rođenim djetetom smatra se ono koje je rođeno do 37 sedmice trudnoće. Kada je u pitanju broj prijevremeno rođenih beba, BiH se uklapa u evropske standarde i on se konkretno u Tuzli kreće od 6.2 do 8.6 posto odo broja ukupno rođenih. Prema riječima dr. Zlatana Fatušića, načelnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, najbitnije je raditi na preveniranju preuranjenih porođaja.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju danas je po prvi put obilježen u BiH i prva koja je to učinila je Tuzla. Na ovaj dan na zdravstvene ustanove koje brinu o bebama i djeci postavlja se deset čarapica, devet u jednoj i deseta u drugoj boji, jer otprilike svako deseto dijete na svijet dođe prijevremeno. Takođe simbolično se puštaju  i baloni kao znak da se prijevremeno rođeni mogu vinuti visoku, ukoliko dobiju prijeko potrebnu njegu.

Dr. Fahrija Skokić, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla istakla je da prijevremeno rođena djeca trebaju biti ne samo briga roditelja i zdravstvenih radnika, već cijele društvene zajednice.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*