Slučaj Šešelj je poraz pravde

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović obratio se u ponedjeljak javnosti zbog puštanja na privremenu slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja i dana sjećanja na pad Vukovara.

“Ova dva povoda važna su za našu stabilnost, sigurnost i za očuvanje našeg položaja i ugleda u Evropi i svijetu”, ocjenjuje Josipović u obraćanju u kojemu izvještava da je napisao pismo predsjedniku Haaškog tribunala Theodoru Meronu.

Slučajevi Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića koje je Haški sud optužio za ratne zločine, ali nije i dovršio suđenja su poraz pravde i međunarodnog prava i građani gube povjerenje u međunarodno sudovanje, smatra Josipović.

Odluka Haškog suda (ICTY) da pusti “ratnog huškača”, optuženog za “najteže zločine” unatoč njegovu “odbijanju da prihvati uvjete puštanja” na slobodu iz humanitarnih razloga u nadležnosti je suda, napisao je Josipović predsjedniku ICTY-ja.

“Ali kao predsjednik države na čijem je području i prema čijim je državljanima Šešelj prema optužnici počinio zločine ne mogu a da ne istaknem neke pravne, moralne, pa i političke činjenice vezane za slučaj Šešelj”, rekao je Josipović koji je istome predmetu pisao i hrvatskim zastupnicima u Evropskom parlamentu pozivajući ih na akciju.

“Za ostvarenje pravde i povjerenja javnosti, posebno žrtava, u međunarodno pravosuđe, bitno je da svaki predmet u razumnom roku završi presudom, osuđujućom ili oslobađajućom”, navodi Josipović.

Istaknuo je da “predugo vođenje postupka, kakvo je ono u slučaju Šešelj podriva povjerenje u međunarodnu pravo”.

Još je gori slučaj bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića koji nije osuđen jer je “smrt bila brža od presude”, dodao je Josipović i istaknuo: “Takvi su slučajevi poraz pravde i međunarodnog prava koji rezultira gubitkom povjerenja građana u međunarodno sudovanje”.

U predmetu Šešelj “nepravda je otišla još dalje”, jer pušten na slobodu iz humanitarnih razloga zbog teške bolesti Šešelj organizira političke skupove i “praćen medijima ruga se međunarodnoj pravdi i žrtvama”.

“Šešelj ponovo govori mržnjom i svojim izjavama i govorima obnavlja ideologiju koja je bila ishodište rata na području bivše Jugoslavije, ideologiju koja je iza sebe ostavila brojne zločine, smrt, razaranja i neizmjernu patnju”, navodi Josipović.

Predsjednik je podsjetio da je kao pravnik, profesor i političar podržavao rad ICTY-ja i svjestan je da kao političar iz države koja nije stranka u postupku ne može propitivati pravnu utemeljenost odluke suda o puštanju optuženika na privremenu slobodu.

Šešeljevo ponašanje “destruktivno djeluje na sam kazneni postupak koji se vodi u Den Haagu, unosi strah među ljude, posebno žrtve i svjedoke i dezavuira samu ideju međunarodne pravde”, smatra hrvatski predsjednik.

“To smatram suprotnim temeljnim ciljevima Međunarodnog kaznenog suda, posebice onih koje mu je postavilo Vijeće sigurnosti UN-a usvajajući

Rezoluciju 827/1993. Moguće jačanje političkih aktivnosti Vojislava Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike, može teško narušiti mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi”, navodi Josipović.

U pismu izražava uvjerenost da navedene činjenice osim moralne i političke dimenzije imaju i pravnu relevantnost.

Izvijestio je i da je pismom pozvao sve zastupnike iz Hrvatske u Evropskom parlamentu da zatraže raspravu i izjavu EP-a o očuvanju političke stabilnosti u jugoistočnoj Evropi. Ta bi se deklaracija trebala odnositi ne samo na slučaj Šešelj već i na ukupne pokušaje destabilizacije ovoga prostora u kontekstu ratnog sukoba u Ukrajini te sukoba u Siriji.

Josipović je rekao da će s premijerom Zoranom Milanovićem i ministricom vanjskih i evropskih poslova Vesnom Pusić prenijeti ustanovama Evropske unije upozorenje o potrebi izbjegavanja opasnosti ponovne političke destabilizacije u ovom dijelu Evrope. Pusić će ovih dana s time u vezi pokrenuti odgovarajuće inicijative, najavio je Josipović.

Uoči 18. novembra i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara Josipović je rekao da je svjestan presudne važnosti Vukovara za odbranu Hrvatske i tragedije koju je taj grad doživio.

Izrazio je nadu da se prigodom obilježavanja Dana sjećanja u utorak neće ponoviti lanjska sramota te je pozvao sve da na taj dan ozbiljnosti, dostojanstva i ponosa zatome sve političke strasti, razlike i nadmetanja.

(Fena/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.