BiH bez predstavnika na Evroviziji 2015: BHRT nije pronašao finansijska sredstva

Trakavica sa učešćem BiH na Evroviziji 2015. godine konačno je završena. Naša zemlja neće imati predstavnika u Beču naredne godine, saopćeno je iz Radio-televizije BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

BHRT je ovu odluku donio danas, iako je prema roku koji je dao EBU to trebalo uraditi do 14. novembra. Kao razlog se navodi nedostatak finansijskih sredstava.

– S obzirom na vrlo tešku finansijsku situaciju u kojoj se BHRT nalazi i drastičan pad naplate RTV takse, jedini način za učešćem BiH na 60. takmičenju za Pjesmu Evrovizije je bio pronalazak potrebnih sredstava od strane sponzora. BHRT nije, nažalost, u tome uspjela u roku koji je imala na raspolaganju. S tim u vezi, obavještavamo javnost da Radio-televizija BiH, kao punopravna članica Evropske unije javnih emitera, neće imati svog predstavnika/predstavnicu na 60. Eurosongu koji će se održati u Beču od 19. do 23. maja 2015. godine – stoji u saopćenju BHRT-a.

Ranije je agencija Patria pisala kako ovakav projekat Javnog servisa Bih zaslužuje puno veću odgovornost i ozbiljnost, kao i planiranje projekta godinu unaprijed upravo kako bi se izbjegle ovakve situacije.

Iako se proteklih mjeseci špekulisalo imenima Harija Varešanovića, a posljednjih dana bila je u igri i grupa Regina, izgleda da je sve bila samo želja, ali ne i mogućnosti članova BH Eurosonga.

(NAP)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*