Sarajevo u srijedu domaćin prezentacije Međunarodnog protokola o seksualnom nasilja tokom ratova

Više od 300 predstavnika vladinih i pravosudnih institucija, nevladinih i međunarodnih organizacija prisustvovati će sutra u Sarajevu zvaničnoj prezentaciji Međunarodnog protokola o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Konferenciju će otvoriti Edward Ferguson, britanski ambasador u BiH, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH.

Tokom konferencije, učesnici će imati priliku da od predstavnika ključnih institucija, kao što su Milan Tegeltija, predsjednik Sudskog i tužilačkog vijeća BiH, i Marina Pendeš, zamjenica ministra odbrane BiH, saznaju zašto je Protokol značajan, kao i koje su mjere već implementirane u BiH.

Protokol je zvanično predstavljen na Globalnom samitu posvećenom okončanju seksualnog nasilja u konfliktu, koji je održan u junu 2014. godine u Londonu, na inicijativu tadašnjeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i posebne izaslanice Visokog komesara UN-a za pitanja izbjeglica Angeline Jolie.

Cilj inicijative je srušiti kulturu nekažnjavanja slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu; Protokol je jedan od glavnih sredstava da bi se to doista i postiglo.

Protokol od država zahtijeva jačanje lokalnog zakonodavstva kako bi se odgovorni za seksualno nasilje u konfliktu mogli pouzdano procesuirati unutar i van država gdje su ti stravični zločini počinjeni. S tim ciljem, na ovom događaju će biti službeno predstavljena i tri obrazovna modula, koji će poslužiti kao osnova za program obuke posebno osmišljene za sudije i tužitelje, istražitelje slučajeva ratnih zločina i pripadnike oružanih snaga.

Ovaj događaj zajednički je poduhvat Britanske ambasade Sarajevo, Misije OSCE-a u BiH, BIRN-a, Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC), Centra za obuku za operacije podrške miru, organizacije Medica iz Zenice, kao i drugih nevladinih organizacija i institucionalnih partnera.

Prema nepostunim podacima, u BiH je tokom krvavih sukoba od ‘92. do ‘95. godine između 20.000 i 50.000 osoba preživjelo seksualno nasilje.

Prezentacija Međunarodnog protokola bit će odražana u Kongresnoj dvorani Parlamenta BiH u 11:00 sati, prenosi NAP.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*