Parlament BiH traži da kompletan saziv VSTV-a podnese ostavku

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH okončao je višesatnu hitnu sjednicu na kojoj je razmatrana aktuelna situacija u bh. pravosuđu, ali i migrantska kriza koja već izvjesno vrijeme pogađa našu zemlju. Državni parlamentarci danas su usvojili zaključak kojim traži od predsjednika i članova VSTV-a da podnesu ostavke.
Sjednica je okončana usvajanjem određenih zaključaka koji se odnose na pravosudne institucije i stanje u oblasti migracija. Današnjem zasjedanju nisu prisustvovali zastupnici SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske, a koji još od dana konstituisanja blokiraju rad državnog organa zakonodavne vlasti zbog neimenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Zastupnici su usvojili zaključke da se od predsjednika članova VSTV-a traži da podnesu ostavke, da se u parlamentarnoj proceduri hitno nađu izmjene Zakon o VSTV-u BiH, da Ministarstvo pravde BiH u roku od 30 dana sačini i dostavi PSBiH analizu potrebnih izmjena zakona u oblasti pravosuđa s mišljem Evropske komisije o zahtjevu za članstvom BiH u EU, da se osiguraju finansijska sredstva za edukaciju agencija o hapšenju kriminalaca i pristup djeci, da se formira istražna komisija koja će istražiti stanje u VSTV-u dok je većina zaključaka vezanih za migrantsku krizu proslijeđeni na dodatno usaglašavanje zbog nepostojanja entitetske većina iz entiteta RS prilikom glasanja.

Državni parlamentarci nisu usvojili Izvještaj VSTV-a za 2018. godinu dok je usvojena Informacija Vijeća ministara BiH o migrantskoj krizi.

Tokom diskusije o stanju u bh. pravosuđu iznijete su žestoke kritike na račun Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i kompletnog pravosuđa. Iz parlamentarnih klupa danas su se mogle čuti teške riječi poput onih da je VSTV otuđeni centar moći, da pravosuđe nije nezavisno i nepristrasno, ali i da se glavni tužitelji trebaju birati u parlamentima.

Državni zastupnici u više navrata ukazali su na nužnost izmjena Zakona o VSTV-u BiH kao i na činjenicu da je očito neuspješnu reformu pravosuđa u BiH sprovodila međunarodna zajednica. Zastupnik SDS-a Dragan Mektić, koji još uvijek obnaša dužnost ministra sigurnosti BiH, pozvao je građane da izvrše opći pritisak kako bi se stanje u BiH promijenilo.

Znatno kraće, odnosno manje od sat vremena, zastupnici su raspravljali o migrantskoj krizi u BiH. Najglasniji su bili zastupnici iz Unsko-sanskog kantona, a koji je najviše pogođen migrantskom krizom, Jasmin Emrić (A-SDA) i Šemsudin Dedić (SDA). Emrić je rekao da se pod hitno mora prekinuti migrantska ruta Sarajevo-Bihać jer nelegalni migranti legalno dolaze preko Sarajeva u Unsko-sanski kanton.

Ovo je prva sjednica koju su državni parlamentarci uspjeli održati od konstituisanja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno od 6. decembra 2018. godina. Parlamentarci su uspjeli održati sjednicu iz drugog pokušaja i to nakon što je 14. juna 2019. godine predsjedavajuća Borjana Krišto prekinula zasjedanje zbog nepostojanje entitetske većine iz bh. entiteta RS za usvajanje dnevnog reda.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*