19.novembar, Međunarodni dan muškaraca

Međunarodni dan muškaraca – 19. novembar bit će obilježen danas u 50 zemalja svijeta, a obilježava se od 1999. godine.

Iz Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine su naveli da je to prilika da se izdvoje tri primarna cilja na prevazilaženju različitih oblika diskriminacije prema muškarcima i dječacima, te ukaže na njihove doprinose u napretku zajednice, porodice, braka i brige za djecu.

Ciljevi obilježavanja tog datuma su podizanje svijesti o zdravlju muškaraca i dječaka, obzirom da su analize pokazale da je životni vijek muškarca u prosjeku sedam godina kraći od životnog vijeka žene.

Život muškarca u svijetu je povezan s fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju.

Postoji mišljenje da su nemar i nebriga prema zdravlju i tijelu vezani za muškarce, te je važno da se od malih nogu svi uče o zdravom načinu života.

Uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Međunarodni dan muškaraca je prilika da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu.

Treba pokazati da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na okolinu kroz različite primjere, naglašavajući pri tome njihovu pozitivnu ulogu u društvu.

Radeći u partnerskoj saradnji sa ženama i djevojčicama, muškarci i dječaci su od ključne važnosti za ostvarivanje ciljeva ravnopravnosti spolova.

U isto vrijeme, tim aktivnostima mogu se prevazilaziti problemi nastali stereotipnim stavovima da se muškarci nepravilno hrane i da su nemarni prema svome tijelu kao i da je nasilje odlika ”jakih” muškaraca, saopćila je Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine.
(FENA)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.