Tunis: U dva simultana napada ranjeno devet osoba

U dva skoro simultana samoubilačka napada u glavnom gradu Tunisa povrijeđeno je devet osoba, od kojih šest policajaca.

Prvi napad se dogodio na policijsku patrolu u blizini prometne ulice u glavnom gradu Tunisa. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je napadač aktivirao eksploziv u blizini francuske ambasade u Tunisu nešto prije 11.00 po lokalnom vremenu.

Radio Mozaik preneo je da je odmah nakon prve odjeknula i druga eksplozija na parkingu zgrade u kojoj se nalazi vladina agencija protiv terorizma.

Tunis je bio meta nekoliko terorističkih napada. Posljednji u nizu bio je u oktobru kada se žena bombaški samoubica digla u vazduh u centru grada. U tom napadu je samo ona stradala.

Tuniske vlasti bore se s militantnim grupama koje djeluju u udaljenim regijama u blizini granice s Alžirom, od ustanka u kome je svrgnut autokratski čelnik Zine Abidine Ben Ali 2011. godine.

Visoka stopa nezaposlenosti također je podstakla nemire u posljednjim godinama.

Desetine osoba ubijeno je u napadima 2015. godine, među kojima i dvoje turista. U trećem napadu meta su bili pripadnici predsjedničke garde kada je ubijeno 12 osoba. Islamska država preuzela je odgovornost za sve napade, podsjeća Reuters.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*