Gradsko vijeće Tuzle, nakon tematske sjednice o migrantima, održalo i redovnu sjednicu sa obimnim dnevnim redom

Na današnjoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta za prošlu godinu, kao i Izvjestaj o korištenju sredstava tekuće rezerve u prošloj godini. Vijećnici su usvojili i Izvještaj o izvršenju Budžeta za prvi kvartal ove godine, kao i Odluku o izmjenama i dopunama Budžeta za ovu godinu. Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama odluke o izvršenju Budžeta za 2019.

U skladu sa zaključcima, zadužen je gradonačelnik da, zajedno sa resornim gradskim službama, putem preraspodjele u Budžetu za 2019., na poziciji grantovi pojedincima – socijalne jednokratne pomoći, izdvoji dodatnih 100 hiljada KM u cilju pružanja pomoći građanima Tuzle, djeci i odraslim osobama, za liječenje teških bolesti koje se mogu liječiti isključivo u inostranstvu.

Zadužena je i resorna gradska služba da pripremi izmjene i dopune Pravilnika o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na proširene oblike pomoći, kao i interventnu pomoć za lica u stanju socijalne potrebe na području grada, a kojim će se utvrditi način i kriterij dodjele dodatnih sredstava za potrebe liječenja u inostranstvu.

Gradsko vijeće je sugerisalo gradonačelniku Tuzle i resornoj službi da se razmotri mogućnost da se, radi efikasnijeg djelovanja i skraćivanja rokova, dio poslova oko saniranja udarnih rupa dodijeli jednom od javnih preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla.

Vijećnici su danas dali saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji gradskih organa uprave i stručnih službi Grada Tuzle. Riječ je o formiranju dvije službe od jedne, preraspodjeli nadležnosti u službama, ali i rasterećenjima određenih službi, u cilju boljeg pružanja usluga građanima.

Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama odluke o komunalnim djelatnostima, te Odluka o izmjeni odluke o utvrđivanju vrijednosti boda komunalne naknade.

Razmatrano je i usvojeno nekoliko imovinsko – pravnih akata.

Imenovan je vršilac dužnosti gradskog pravobranioca u Gradskom pravobranilaštvu Tuzla.

Na dnevnom redu su bili izvještaji o radu i poslovanju javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Tuzla za 2018. godinu.

Svi izvještaji su usvojeni, a radi se o JP RPC Tuzla – Inkubator Lipnica, JKP Komemorativni centar, JP Gradska veterinarska stanica, JP SKPC Mejdan, JP RTV7 Tuzla, JP BIT Centar, JKP Komunalac, JKP Pannonica, JKP Saobraćaj I komunikacije I Tržnice – pijace doo Tuzla.

Razmatrana je i Informacija o aktivnostima Profesionalne vatrogasne jedinice, s prijedlogom mjera.

RTV7

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*