Obilježavanje Međunarodnog dana djeteta

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti i senzibiliše javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija 20. novembra 1989. godine usvojena je Konvencija o pravima djeteta koja sadrži univerzalne standarde koje država stranka Konvencije (tj. koja ju je potpisala i ratifikovala) mora garantovatisvakom djetetu.

U Konvenciji se navode, prije svega, obaveze odraslih u odnosu prema djetetu kao i o obavezama brojnih društvenih činilaca u vezi s zaštitom djeteta.

To je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi kojoj je potrebna posebna zaštita.

Za razliku od Deklaracije o pravima djeteta (1959.) koja ima moralnu snagu, Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obavezuje stranke na pridržavanje njenih odredbi i uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratifikovale.

I u Bosni i Hercegovini danas će biti obilježen Međunarodni dan djeteta nizom manifestacija.

Udruženje “EDUS- Edukacija za sve” organizira likovnu izložbu u auli sarajevske Vijećnice pod nazivom “Talenti iz sjene”.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi više od 20-ero djece s poteškoćama u razvoju. Neki od njih su radovi učenika koji su postavljeni u JU “Mjedenica” i programu EDUS, a neki su radovi sačuvani iz ranijih generacija.

Udruženje EDUS izložbom u Vijećnici želi učiniti korak naprijed, fokusirajući se na izrazite talente nekih od te djece, kroz koje se oni jasno mogu vidjeti ne samo kao jednaki, već izuzetno nadareni individualci.

Izložbu, koja će biti otvorena do 23. novembra, omogućili su Grad Sarajevo i uprava Vijećnice, a ulaz je slobodan.

Povodom Međunarodnog dana djeteta, 25. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, kojom su utvrđena građanska, politička, ekonomska, socijalna, zdravstvena i kulturna prava djece širom svijeta, World Vision, u saradnji s lokalnim partnerima, organizira prvi masovni „smart mob“ u Bosni i Hercegovini kako bi skrenuo pažnju na prava i potrebe najmlađih članova bh. društva.

“Smart mob” će se istovremeno održati u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine danas, s početkom u 14.00 sati. Očekuje se učešće preko 1.000 djece i odraslih.

Povodom Međunarodnog dana djeteta Udruženje “Zemlja djece” Tuzla, odnosno dječija grupa “Telex” koja djeluje u sklopu aktivnosti mreže NVO “Snažniji glas za djecu” organizuje uličnu akciju o temi “Život nije crtani film, pomozimo djeci da ispišu sretan kraj svoje bajke”.

Akcijom se želi skrenuti pažnja na djecu i dječija prava te podstaći lokalnu zajednicu da obrati veću pažnju na djecu.

Akcija simultano počinje u svim većim gradovima u Bosni i Hercegovini u isto vrijeme čitanjem dječije poruke odraslima nastale na dječijim susretima u Sarajevu ove godine.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*