Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv tri osobe za genocid

Podignuta je optužnica protiv Dragomira Vasića, zvanog ”Vaske” rođenog 30. oktobra 1960. godine u Tuzli, Danila Zoljića, zvanog ”Dačo”, rođenog 29. augusta 1958. godine u Kalesiji i Radomira Pantića rođenog 6. januara 1964. godine u Vlasenici.

Optuženi se terete da su, kao visoki dužnosnici policijskih struktura RS-a, odnosno optuženi Vasić kao komandant Štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik CJB Zvornik, optuženi Zoljić, kao komandant Posebnih jedinica policije (PJP) CJB Zvornik i optuženi Pantić kao komandir Prve čete PJB CJB Zvornik, optuženi Vasić sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, a optuženi Zoljić i Pantić pomagali i podržavali počinjenje genocida u okviru kojeg je izvršeno prisilno preseljenje oko 40.000 osoba, uglavnom žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti kao i pogubljenja i masovne egzekucije oko 8.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, sa područja Zaštićene zone Srebrenica, čime su počinili kazneno djelo genocida iz članka 171. KZ BiH.

Optuženi se terete da su sudjelovali u planiranju i realiziranju genocida počinjenog u Srebrenici, na način da su osigurali i naredili korištenje ljudstva i tehnike policijskih snaga, za zarobljavanje i prisilno odvajanje bošnjačkih muškaraca i dječaka, nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, kao i zatočenje i držanje zarobljenika, te njihov transport na mjesta masovnih strijeljanja, kao i izvršenje egzekucija više hiljada žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetima Kozluk, Branjevo, Pilica i drugim mjestima.

Također, oni se terete i za zatrpavanja tijela žrtava u masovne grobnice, kao i kasnije iskopavanje tijela i premještanje u sekundarne masovne grobnice, kako bi se prikrilo izvršenje krivičnih djela.

Optuženi Vasić se tereti da je izvršio, a optuženi Zoljić i Pantić, pomogli i podržavali djelimično istrebljenje skupine Bošnjaka enklave Srebrenica, kao nacionalne, vjerske i etničke skupine, čime su počinili kazneno djelo- Genocid iz članka 171. točke a) i b), Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je jedna od najopsežnijih u Tužiteljstvu BiH, kada je riječ o genocidu u Srebrenici, a uz optužnicu tužiteljstvo je predložilo ispitivanje 137 svjedoka, od čega više od 20 zaštićenih svjedoka, čijim iskazima će dokazivati krivnju optuženih, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza.

U okviru temeljite istrage u ovom predmetu, ostvarena je značajna suradnja s tužiteljstvom pri MKSJ.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*