Tuka večeras na mitingu Dijamantske lige u Lausanni

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka večeras će nastupiti na mitingu IAAF Dijamantske lige u švicarskoj Lausanni.

“Poslije pobjede na mitingu Dijamantske lige u Stockholmu i “Golden Spikea” u Ostravi, očekuje me još jedan veliki izazov u Lausanni”, izjavio je bh. atletičar Amel Tuka pred večerašnji nastup u trci Dijamantske lige u Švicarskoj.

Tuka je sjajnu formu potvrdio i prošle sedmice na mitingu u italijanskom Nembru kada je postavio novi državni rekord na 400 metara.

Naš atletičar ističe da o konkurenciji u Dijamantskoj ligi ne treba trošiti mnogo riječi jer svi njegovi protivnici su u dobroj formi, željni pobjeda i dokazivanja.

“Sretan sam što sam se vratio u Dijamantsku ligu i što mogu tamo predstavljati BiH kao jedini atletičar iz naše zemlje na ovom prestižnom takmičenju. Osjećam se veoma dobro i spreman sam za takmičenje. Želim da uživam u svakoj trci jer nisam opterećen rezultatom, ali dat ću svoj maksimum da bi se borio rame uz rame s najboljim osamstometrašima svijeta”, izjavio je Tuka.

Tuka će u Lausanni imati konkurenciju u vidu Amerikanaca Haruna Abde i Claytona Murphyja, Kenijaca Wyclife Kinyamala, Fergusona Cheruiyot Roticha i Emmanuela Kipkurui Korira, Poljaka Adama Kszczota i Marcina Lewandowskog, Britanca Guya Learmontha, Kanađanina Brandona McBridea i Portorikanca Wesleya Vazqueza.

Prvi favorit utrke, prema vremenu iz ove sezone je Kanađanin Brandon McBride (1:43.90), a bolje vrijeme od Tuke (1:44.95) ove sezone su ostvarili i Cheruiyot Ferguson Rotich (Kenija, 1:44.11), Emmanuel Kipkurui Korir (Kenija, 1:44.50), Clayton Murphy (SAD, 1:44.59), Wyclif Kinyamal (Kenija, 1:44.65), Wesley Vasquez (Portoriko, 1:44.68), Adam Kszczot (Poljska, 1:44.74).

Lošije vrijeme od našeg najboljeg srednjoprugaša imaju Marcin Lewandowski (Poljska, 1:45.32), Guy Learmonth (Velika Britanija, 1:46.64) i Harun Abde (SAD, 1:46.80).

Amel Tuka je prvu utrku Dijamantske lige osvojio 2015. godine u Monacu, kada je ostvario rekord karijere 1.42.51, a drugi put je slavio 30. maja ove godine u Stockholmu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*