Pre-summit press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg ahead of the NATO Summit in Warsaw on 8 and 9 July 2016

Stoltenberg: Nema napretka u razgovoru sa Rusijom o INF sporazumu

NATO i Rusija nisu postigli značajan napredak u spašavanju Ugovora o srednjim nuklearnim snagama (INF) tokom sastanka u Briselu, izjavio je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je podsjetio da je Rusija 1987. godine, kada je Sporazum potpisan, odmah uništila određeni broj krstarećih projektila i da sada treba da postupi na isti način.

On je istakao da Amerika nije proizvodila nove rakete već Rusija.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 3. jula Zakon o suspenziji Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg i kratkog dometa (INF).

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je početkom godine saopćio da Washington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz ovog pakta i optužio Rusiju da narušava INF, što je Moskva demantovala.

Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa potpisan je 8. decembra 1987. godine.

Sporazum je prvo obuhvatao klasu raketnog naoružanja dometa od 500 do 1.000 kilometara i od 1.000 do 5.500 kilometara, uključujući rakete “R-12” i “R-14”, koje je SSSR 1962. godine razmjestio na Kubi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*