U Sarajevu počinje U18 Evropsko prvenstvo za košarkašice

Sarajevo će u narednih devet dana biti domaćin Evropskog juniorskog (U18) prvenstva A divizije za košarkašice.

Elitno takmičenje okupit će 16 reprezentacija, među kojima će biti i selekcija Bosne i Hercegovine.

BiH je već ranije organizovala evropska prvenstva za mlađe kategorije, ali se radilo o B diviziji, tako da će ove godine po prvi put u istoriji biti domaćin najboljim U18 košarkašicama Evrope.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan rekao je da reprezentacija BiH, koju predvodi selektor Slaviša Ožegović, spremno dočekuje ovo takmičenje za koje se pripremala u posljednjih mjesec dana.

“Ekipa je spremna. Prvih deset dana naše košarkašice su radile fizičku spremu, a zatim taktiku i odigrale su nekoliko prijateljskih utakmica. Možemo reći da je primarni cilj opstanak u A diviziji, a ulazak među najboljih osam ekipa bio bi veliki uspjeh”, kazao je Čolan.

Reprezentacija BiH će nastupiti u grupi D sa aktuelnim šampionkama Litvankama, te selekcijama Latvije i Poljske. Prvi meč će igrati danas u 18.30 sati protiv reprezentacije Latvije, a dan kasnije u isto vrijeme igrat će protiv Litvanije. Posljednji meč grupne faze na rasporedu je u ponedjeljak, 8. jula također u 18.30 sati protiv selekcije Poljske.

Evropsko košarkaško prvenstvo za juniorke traje do 14. jula, a utakmice će se igrati u Centru Skenderija, u dvoranama D1 i “Mirza Delibašić”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*