Curenje izvješća moglo bi naštetiti odnosima Britanije i SAD-a

Curenje povjerljivih izvješća britanskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama u kojima se administracija predsjednika Donalda Trumpa opisuje kao “disfunkcionalna” i “nesposobna” moglo bi naškoditi odnosima, ocijenio je u ponedjeljak britanski ministar trgovine Liam Fox, koji se nalazi u posjetu Washingtonu.

Ministar Fox rekao je da će se ispričati predsjednikovoj kćeri Ivanki Trump, s kojom se treba sastati za vrijeme posjeta.

“Ispričat ću se zbog činjenice da ili naša državna služba ili naši političari nisu ispunili očekivanja koje imamo mi ili ima SAD o njihovu ponašanju, koje je u ovom slučaju posrnulo na iznimno neobičan i neprihvatljiv način”, rekao je.

“Ova vrsta zlonamjernog curenja neprofesionalna je, neetična i nedomoljubna i zapravo može izazvati štetu u odnosima, što zatim može utjecati na naše šire sigurnosne interese”, istaknuo je u izjavi za BBC radio.

Kako je prenio list Mail on Sunday, veleposlanik Kim Darroch u svojim je bilješkama i izvješćima poslanim u London ustvrdio je da bi Trumpovo predsjedništvo, koje smatra “nestabilnim” i “nekompetentnim”, moglo “neslavno završiti”.

“Ne mislimo da bi ta administracija mogla postati znatno normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidljiva, manje podijeljena, manje nespretna i diplomatski nesposobna”, napisao je Kim Darroch u jednoj od svojih poruka, kako ih je prenio britanski list.

Šezdesetpetogodišnji Kim Darroch jedan je od najiskusnijih diplomata u Washingtonu, kamo je došao u siječnju 2016., prije Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima.

Kako je prenio Mail on Sunday, bilješke koje su procurile, pokrivaju razdoblje koje je počelo 2017.

U jednoj od najnovijih poruka, datiranoj 22. lipnja, Darroch kritizira politiku američkoga predsjednika prema Iranu, tvrdeći da Trump prema toj temi ima “nekoherentna” i “kaotična” stajališta.

(Hina/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*