UN-ov Zeleni fond prikupio 9,3 milijarde dolara

UN-ov Zeleni fond za klimu čija je zadaća pomoći zemljama u razvoju u borbi protiv globalnog zagrijavanja prikupio je 9,3 milijarde dolara, rekao je u četvrtak njemački ministar za razvoj na konferenciji zemalja članica u Berlinu.

“Ovo je povijesni i iznimno važan dan”, rekla je Hela Cheikhrouhou, direktorica Fonda na konferenciji za novinare. Cilj Fonda je do kraja godine prikupiti 10 milijardi dolara.

“Klimatske promjene temeljni su problem kada je posrijedi opstanak čovječanstva”, rekao je njemački ministar Gerd Mueller, dodavši kako smatra da je konferencija u Berlinu znak da se međunarodna zajednica solidarizirala u borbi protiv ovoga velikog problema, prenosi portal croenergo.eu.

Predstavnici 32 zemalja u srijedu i četvrtak sastali su se u Berlinu da bi i službeno dogovorili proračun za iduće četiri godine, čiji je finansijski mehanizam dogovoren 2010. na konferenciji u Cancunu, ali je dugo bio bez sredstava.

Cilj Fonda je pomoći zemljama koje su najizloženije globalom zatopljenju da ostvare konkretne “zelene” projekte, doprinoseći na taj način smanjenju stakleničkih plinova.

Konferencija u Berlinu prvi je službeni sastanak donatora Zelenog fonda.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*