Sastanak predstavnika Tužilaštva TK i Uprave policije TK

Glavni kantonalni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić danas je s najbližim saradnicima u prostorijama Tužilaštva održao radni sastanak s komesarom MUP-a TK Fadilom Šljivićem i užim rukovodstvom u MUP-a TK.

Na sastanku je akcenat stavljen na kontinuitet i kvalitetu saradnje Tužilaštva i MUPTK-a u skladu s obaveznim Uputstvom glavnog federalnog tužioca FBiH o postupanju i saradnji ovlaštenih službenih osoba i tužilaca u provođenju radnji dokazivanja u toku krivičnih istraga.

Veći dio sastanka se odnosio na osvrt o saradnji odjela za privredni kriminal, korupciju i organizirani kriminal u ovim institucijama, što je izdvojeno kao prioritetna oblast u provođenju kvalitetnih i učinkovitih istraga.

Također, posebna pažnja je data saradnji u provođenju posebnih istražnih radnji u svim oblastima krivičnog zakonodavstva u cilju prikupljanja dokaza o teškim krivičnim djelima počinjenim na području TK.

Radi se o krivičnim djelima koja izazivaju najveću štetu društvu u cjelini.

– Saradnja tužitelja s ovlaštenim službenim licima MUP-a TK je dobra i kvalitetna, ali svakako da kontinuirano nastojimo da ona bude još efikasnija. Važno je da se tokom istraga, naročito u predmetima privrednog kriminala, korpucije ili organiziranog kriminala, radi koordinirano i da se efektivno i efikasno prikupljaju dokazi koji su ključni pri donošenju tužiteljskih odluka. Osobito da se dokazi prikupljeni tokom istraga, nakon podizanja i potvrđivanja optužnica u predmetima, kvalitetno prezentiraju nadležnim sudovima -rekao je Ljubić.

Sastanci čelnika Tužilaštva i MUP-a TK se održavaju svaka tri mjeseca s ciljem usaglašavanja prioriteta u radu i stalnog poboljšanja saradnje, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.