U UKC-u Tuzla održano predavanje o eboli

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla održana su predavanja o temi Ebola, a organizovana su za medicinske sestre i ljekare predviđena AKAZ-ovim standardima u zdravstvu.

Predavanja su održali zaposlenici Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla, medicinska sestra Raza Smajić i ljekar specijalista dr. Denis Žepić.

Tokom prezentiranja svojih radova dali su osnovne informacije o oboljenju, putevima prenosa bolesti, mjerama zaštite, pristupu i izolaciji potencijalnih pacijenata. Medicinska sestra Smajić je rekla da broj oboljelih od ebole iznosi 13 000 od čega je 4960 završilo smrtnim ishodom. Takođe je rekla da virus ebole može preživiti i do nekoliko sati na suhim površinama dok se u tjelesnim tečnostima može zadržati i do nekoliko dana.

Rečeno je da se virus ebole seksualnim putem može prenijeti i nakon tri mjeseca od izlječenja. “Virus ebole je osjetljiv na toplotu, na temperaturi od 60 °C se može neutralizirati u roku od 30 do 60 minuta, dok se na temperaturi kuhanja uništava u roku od 5 do 10 minuta. Takođe, virus je osjetljiv i na veliki broj dezinfekcionih sredstava”, kaže med. sestra Smajić.

U radu dr. Denisa Žepića predstavljen je proces rada tokom transporta pacijenta, kao i proces rada u prostoru za izolaciju. Tokom prezentacije svog rada dr. Žepić je istakao da osoblje koje je u kontaktu sa oboljelim od ebole ne smije obavljati druge profesionalne zadatke.

U radu je dat i slikovni prikaz postupka pri oblačenju i skidanju zaštitne odjeće, kao i prikaz uzimanja i transportovanja kliničkih uzoraka. Pored toga definisana je i procedura sa umrlim.

( UKC/ RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.