Stranke komičara i rock zvijezde formiraju novu ukrajinsku vladu?

Stranka Sluga narodu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ubjedljivo je slavila na prijevremenim parlamentarnim izborima u Ukrajini, čime je on dobio priliku da konsoliduje svoju političku moć.
Sluga narodu će imati većinu u parlamentu, ali će im biti potreban koalicioni partner za formiranje vlasti.

Zelenski, nekadašnji komičar koji je osvojio srca javnosti, trijumfovao je na aprilskim predsjedničkim izborima, ali mogao imenovati ministre koje želi. On je obećao provesti radikalne reforme i boriti se protiv masovne korupcije u toj zemlji, a u razgovoru za BBC je rekao da su ovi izbori “možda i važniji od predsjedničkih”.

Dosadašnji rezultati pokazuju da je na drugom mjestu po popularnosti proruska Opoziciona platforma, ali je Zelenski odbacio mogućnost da Sluga narodu koalira s njima.

Govoreći u Kijevu on je pozvao stranku Holos (Glas) koju predvodi rock zvijezda Svjatoslav Vakarčuk da razgovaraju o koaliciji.

“To je bila moja inicijativa i prije izbora”, rekao je Zelenski.

Stranka Holos osvojila je 6,4 posto glasova.

Ostale dvije stranke za koje se prognozira da bi mogle ući u parlament su Evropska solidarnost, bivšeg predsjednika Petra Porošenka (8,7 posto glasova) i Batkivshchyna, stranka koju predvodi nekadašnja premijerka Julija Timošenko (8,2 posto).

Zelenskom će biti potrebna podrška ukrajinskog parlamenta, a pobjednička stranka ili koalicija će formirati vladu i nominovati premijera.

Predsjednik je ranije poručio da će on, premijer i parlament morati sarađivati kako bi Ukrajini donijeli sretan život. Kao ključne stavke istakao je investicije, demokratiju i sigurnost.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*