Migranti na švicarskoj televiziji: Hrvatska policija nas tuče drvenim motkama

Švicarska javna televizija objavila je 10-minutni prilog o postupanju hrvatske policije prema migrantima, ali i odgovornosti švicarskih vlasti za to što Švicarska kao članica šengenske zone i potpisnica Dublinskog protokola profitira od nezakonite i nasilne politike pushbacka koju provode hrvatski vlasti. Index.hr piše da su autori priloga Nicole Vögele, novinarka koja je napravila prilog koji je dokazao da hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante preko zelene granice u BiH, i Georg Häuser koji je s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović vodio intervju u kojem je ona priznala da Hrvatska provodi politiku pushbacka te tako krši međunarodne konvencije i hrvatske zakone.

U novom prilogu prikazani su novi snimci s hrvatsko-bosanske granice i razgovori sa svjedocima iz Velike Kladuše koji tvrde da hrvatska policija ponekad i autobusima dovodi migrante do granice s BiH i onda ih nasilno tjera da napuste Hrvatsku što je protuzakonito. Čovjek koji živi blizu zelene granice s Hrvatskom za SRF je ispričao kako često čuje i pucnjeve i da je više puta svjedočio tome da hrvatska policija protjeruje migrante u BiH.

Prema procjenama svjedoka na terenu, Hrvatska dnevno na ilegalan način u BiH protjera u prosjeku 40-50 ljudi, kršeći tako njihova ljudska prava, piše Index.hr.

SRF je razgovarao i s nekoliko migranata koji su upravo protjerani iz Hrvatske u BiH, dočekujući ih na šumskom putu koji vodi preko zelene granice. U zastrašujućim svjedočenjima govorili su kako su ih maskirani hrvatski policajci tukli i to motkama i očišćenim granama s drveća. Pokazali su i svježe ozljede na nogama i leđima.

U prilogu se spominje i pismo policajca koji se anonimno požalio pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović da ga šefovi tjeraju da nezakonito i nasilno protjeruje migrante.

Naročito je zanimljiv dio koji se bavi odgovornošću švicarskih vlasti koje profitiraju od hrvatske politike prema migrantima. Ističe se da “dvije male zemlje imaju izvrsne odnose”, no da Švicarska ove godine bilježi manji broj tražitelja azila i to zbog pushbacka koji provode periferne članice EU, među njima i Hrvatska. SRF naglašava da je zastupnica u švicarskom parlamentu Samira Marti podnijela zahtjev švicarskoj vladi u kojem od njih traži očitovanje o tome “imaju li izbjeglice u Hrvatskoj pristup traženju azila i pravnom sustavu”, a odgovor će dobiti najesen.

Klix.ba


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*