Vlada FBiH mijenja Zakon o policijskim službenicima, cilj učinkovita popuna FUP-a

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH čiji je cilj osigurati hitnu i učinkovitu popunu novog i zadržavanje postojećeg stručnog policijskog kadra. Riječ je o stručnom policijskom kadru koji, kako je to saopćeno iz Vlade FBiH, radi na obavljanju poslova i zadataka iz nadležnosti FUP-a. Prijedlog izmjena i dopuna će biti upućen Parlamentu FBiH na razmatranje po hitnom postupku.

“Radi osiguranja kadrovske popunjenosti Federalne uprave policije sa adekvatnim policijskim službenicima, koji mogu s manjim dodatnim usavršavanjem da se uključe u izvršavanje poslova iz nadležnosti Uprave (organizovani kriminal, terorizam i međukantonalni kriminal), izvršene su izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima FBiH i stvoreni uvjeti za zapošljavanje i popunu upražnjenih radnih mjesta za koja su predviđeni činovi viši od čina ‘policajac’ i ‘mlađi inspektor'”, saopćila je Vlada FBiH.

Ovaj način popune bi se odnosio samo na službenike koji imaju status policijskog službenika u drugim organima vlasti u BiH, i to u činu koji im je već dodijeljen.

“Kako bi bila održana visoka razina operativnosti ovog tijela i dislociranih organizacijskih jedinica (detašmani Bihać i Livno, Terenski ured Tuzla), a s ciljem izbjegavanja prekida kontinuiteta kaznenih istraga i drugih vidova operativnog djelovanja, potrebno je postojeće eksterno premještene policijske službenike zaposliti u radni odnos na neodređeno vrijeme, navedeno je u obrazloženju”, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*