U petak blokada carinskog terminala u Orašju

Mljekari iz oba bh. entiteta danas su najavili dvosatnu blokadu carinskog terminala u Orašju, u znak protesta zbog neispunjavanja njihovog ranijeg zahtjeva za ukidanje graničnih prelaza Izačić, Orašje i Gorica.

Predsjednik Udrženja mljekara FBiH Mehmed Nikšić najavio je da će u petak, 28. novembra, na protestima u Orašju učestvovati članovi 11 granskih udruženja poljoprivrednih proizvođača iz FBiH.

Nakon današnje sjednice u Gradišci članova upravnih odbora više poljoprivrednih udruženja, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac je rekao da je zatvaranje graničnih prelaza Izačić, Orašje i Gorica, na kojima ne postoje carinski terminali i kontrola robe, osnovni uslov mljekara da prestanu sa blokadom carinskih terminala.

I on navodi da će više od 1.000 poljoprivrednika iz BiH u petak, 28. novembra, od 12 do 14 sati blokirati carinski terminal Orašje za uvoz i izvoz svih roba.

Kazao je da poljoprivrednici ostaju pri ranijim zahtjevima da se izmjeni Zakon o akcizama i porezima, poljoprivrednim proizvođačima omogući “plavi dizel”, uvede zaštitna cijena pri uvozu mlijeka i mesa u BiH, te omogući izvoz prema Turskoj i Rusiji.

Na današnjem sastanku utvrđen je i novi zahtjev prema vlastima BiH i to da se donese novi zakon, “prema kome bi i pomoćnici ministara u Vijeću ministara bili funkcioneri i podložni reizboru”.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*