Predsjednik, potpredsjednici RS-a i poslanici položili svečanu zakletvu

Polaganju svečane zakletve prethodila je burna višesatna rasprava i sporenje poslanika u vezi broja članova Komisije za izbor i imenovanje, koja je na kraju i verifikovala poslaničke mandate, što je bio uslov da mogu položiti svečanu zakletvu.

Novoizabrani poslanici u Narodnoj skupštini RS-a, kao i predsjednik i potpredsjednici RS-a, Milorad Dodik, Ramiz Salkić i Josip Jerković, položili su večeras zakletvu na sjednici entitetskog parlamenta i time zvanično preuzeli mandate za naredni četvorogodišnji period.

Polaganju svečane zakletve prethodila je burna višesatna rasprava i sporenje poslanika u vezi  broja članova Komisije za izbor i imenovanje, koja je na kraju i verifikovala poslaničke mandate, što je bio uslov da mogu položiti svečanu zakletvu.

U nastavku sjednice trebalo bi da se raspravlja o izboru predsjednika Narodne skupštine, kao i donošenju odluke o broju potpredsjednika parlamenta i njihovom izboru.

Zasad je poznato ime samo kandidata DNS-a Nedeljka Čubrilovića za novog predsjednika entitetskog parlamenta, dok je Koalicija “Domovina“ za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda predložila Senada Bratića (SDA).

Oba politička bloka, onaj oko SNSD-a, kao i blok oko Saveza za promjene očekuju da će imati skupštinsku većinu.

Parlament RS-a broji 83 poslanička mjesta, a najmanje 42 poslanička glasa neophodna su za većinu u zakonodavnom domu RS-a.

Na prvoj sjednici parlamenta novog saziva će biti pokrenute i incijative za izbor delegata iz RS-a za Dom naroda parlamenta BiH i delegata u Vijeće naroda RS-a.

(Fena)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*