Sretan Dan državnosti

Na današnji dan 1943.godine postavljeni su temelji moderne države Bosne i Hercegovine.

Na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu postavljeni su temelji moderne države Bosne i Hercegovine – donesena je odluka o konstituisanju Bosne i Hercegovine kao ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. Odluku je potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

Najvažniji zaključak sa ovog zasjedanja bio je da je BiH definisana kao jedinstvena država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Rezolucijom ZAVNOBiH-a istaknuto je da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Iako u Federaciji BiH i Republici Srpskoj različito gledaju na ovaj historijski događaj, 25. novembar 1943. godine jedan je od najznačajnijih datuma za Bosnu i Hercegovinu.

Prije svega jer je nakon skoro pet vijekova BiH tada obnovila svoju državnost koju je izgubila 1463. godine, kada je potpala pod upravu Osmanskog carstva. Postavljeni su temelji i granice BiH kakvu danas poznajemo, jer je ZAVNOBIH obnovio granice države koje su određene Odlukom Berlinskog kongresa 1878. godine.

Na Drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu koje je uslijedilo nekoliko dana nakon zasjedanja ZAVNOBiH-a, potvrđeno je formiranje nove države sa šest federalnih jedinica.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*