Fon der Lejen: Hrvatska je izuzetno uspješna priča

Hrvatska je izuzetno uspješna evropska priča, rekla je danas u Zagrebu izabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen po dolasku u Zagrebu u kratkoj izjavi za novinare prije razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

“Hrvatska je izuzetno uspješna priča i ona je model za mnoge, mnoge zemlje”, rekla je fon der Lejen.

Izrazila je divljenje hrvatskim postignućima i zahvalila Hrvatskoj i premijeru Andreju Plenkoviću jer su podržali njezin izbor.

Smjernice svog predsjedanja Evropskom komisijom dala je prije dvije sedmice, a ovom prilikom je podsjetila na važnost tema kao što su inovacija, digitalizacija, demografija.

“Mislim da u tom (demografskom) izazovu ima mnogo mogućnosti ako tom pitanju pristupimo na pravi način”, rekla je.

Tu je nabrojala prvenstveno podršku za roditelje, subvencije. Demografski pad je problem s kojim se suočavaju mnoge zemlje.

Ponovila je već istaknute ciljeve svog predsjedanja.

“Moji politički ciljevi su uravnotežiti istok i zapad, uravnotežiti sjever i jug, uravnotežiti manje i veće članice”, rekla je.

Premijer Plenković rekao je da će današnji susret hrvatska strana iskoristiti kako bi predstavila predsjednici EK specifičnosti Hrvatske.

“RH lovi korak ne samo sa starim članicama već i novim koje su ušle 2004., 2007. kako bi došla na onaj nivo koji je primjeren onima koji su razvijeni u ovoj evropskoj porodici”, rekao je Plenković.

Spomenuo je ispunjavanje svih kriterijuma za ulazak RH u šengenski prostor, za strategiju uvođenja evra.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*