Kancelarije disciplinskog tužioca: Sudije i tužioci u BiH krše zakone i zanemaruju dužnost

Sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini krše zakone, zanemaruju dužnosti i neetički postupaju u pojedinim predmetima. To je samo dio godišnjeg izvještaja Kancelarije disciplinskog tužioca za 2018. godinu.

Bezbroj je onih koji su čekajući presudu, godinama pokušavali da nađu pravdu kod disciplinskog tužioca i nisu dobili povratnu informaciju niti su sudije koje odugovlače s presudom kažnjavane, kaže novinarka Rubina Čengić.

“Imali smo slučajeve koje je disciplinski tužilac kaznio – da su kasnije bili unaprijeđeni. Sve to pokazuje da nema prostora za povjerenje ni u Visoki sudski i tužilački savjet ni u disciplinskog tužioca ni u pravosuđe u cjelini”, kaže Čengić.

Samovolja, nemar, nerad, te djelovanje protiv, odnosno mimo zakona, fenomen je ponižavanja institucija društva, smatra sociolog Esad Bajtal.

“Prava se koriste, plaće se uzimaju, sve privilegije se uzimaju, sve se to stavlja u svoj džep, a mi građani usljed tog i takvog nerada ostajemo zakinuti i živimo u društvu neizvjesnosti, nepravde i nedovoljne pravde”, kaže Bajtal.

Većina utvrđenih sankcija ureda disciplinskog tužioca odnosi se na pisane ili na javne opomene koje ništa ne znače jer se u njima nalaze samo inicijali. Novčane kazne koje se izriču odnose se na smanjenje plate u iznosu od deset odsto u periodu od nekoliko mjeseci.

“Jedino se u dva slučaja radilo o razrješenju sa dužnosti. Dakle, samo u malom procentu prijava se uopšte postupa ili se pokreću po službenoj dužnosti. Kad pogledamo u ovom izvještaju, prosječno trajanje utvrđivanja bilo čega je godinu dana”, kaže Ivana Korajlić iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine.

Za većinu kazni izriču se samo upozorenja i to na zatvorenim sjednicama. Sankcije ne utiču na karijeru i dalje napredovanje, kaže novinar BIRN-a Denis Džidić.

“Vidimo zaista jedan ozbiljan problem sa ažurnošću međutim nadam se da u budućnosti ćemo vidjeti nešto adekvatnije kazne za te prekršaje”, rekao je Džidić.

Građani u Bosni i Hercegovini nemaju povjerenja u pravosuđe, a još manje u disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Zaposleni u pravosuđu moraju da razmišljaju kako će sami vratiti povjerenje u sebe i posao koji obavljaju.

Neophodno je uvesti sistem sankcionisanja i utvrđivanja odgovornosti koji će biti mnogo efikasniji, zaključuju analitičari.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*