U Tuzli potpisan Sporazum o ponovnoj izgradnji džamije u Cerskoj

U Muftijstvu tuzlanskom danas je upriličeno potpisivanje Sporazuma o ponovnoj izgradnji džamije u Cerskoj (Medžlis Islamske zajednice Vlasenica), koja je u potpunosti uništena klizištem u vrijeme majske prirodne nesreće.

– Mi smo potpisivanjem sporazuma odlučili da, kao Islamska zajednica, izdvojimo 30.000 KM. Znamo već za obećanja uglednih imućnih džematlija i svijeta koji će pomoći izgradnji ove džamije, a imamo i pregovore s nekim humanitarnim organizacijama. Naravno, Islamska zajednica će pratiti cijeli proces. Ukoliko bude neophodno mi ćemo se sredstvima iz naših fondova dodatno uključiti da bismo po planu razvijali poslove na izgradnji džamije – kazao je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Efendija Fazlović je, također, kazao da će uz džamiju biti sagrađeni mesdžid i vakufska kuća te je pozvao sve ljude, koji žele, da investiraju u svoj džemat da bi se sagradili svi objekti koji su neophodni za funkcioniranje jednog džemata.

– Džamija će se graditi u Hasanovićima, naspram stare džamije, a sa starom munarom napravit ćemo vezu da bi se i dalje čuo ezan na prostoru gdje je i ranije bila džamija. Zemljište je uvakufio Bego ef. Selimović koji je 13 godina proveo u tom džematu. Inače, on je izgradio i raniju džamiju koja je bila porušena tokom agresije na BiH, te se ponovo angažovao da i ovo saniramo izazvano katastrofom koja je bila u maju – rekao je Mujo Hadžiomerović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Vlasenica.

Hadžiomerović je ujedno zahvalio stručnjacima s Geološkog fakulteta iz Tuzle, Općini Centar Sarajevo koji su donirali sredstva, kao i džematu iz Iverdona, koji je poslao 20.000 KM da bi se prekinuta komunikacija osposobila, odvele vode koje su to izazvale, te očistio prostor harema u kojem je bilo smješteno 25 mezara.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*