Povećan broj slučajeva nasilja nad maloljetnicima

Udruženje građana „Vive žene“ iz Tuzle, organizovali su danas press konferenciju, na kojoj je bilo riječi o aktivnostima u povodu održavanja 16.Dana aktivizma, podrške žrtvama nasilja u porodici.

Ova tuzlanska organizacija, pored redovnih aktivnosti, koje se ogledaju u direktnoj pomoći i podršci žrtvama nasilja, saradnje sa nadležnim isntitucijama, organizuju dio aktivnosti u Danima aktivizma, kako bi poslali bolju poruku vezanu za ovaj problem. Prema riječima socijalne radnice udruženja Fatime Bećirović, aktivnosti traju do 10.decembra, kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

Pored ovoga, uslijedit će i potpisivanje prilagođenih kantanolanih protokala koji se tiču nasilja u porodici, u 11 općina Tuzlanskog i dvije u Posavskog kantona.

Kada je riječ o trenutnom stanju po pitanju nasilja, u ovom udruženju postoje dva oblika tretmana, sigurna kuća i ambulantni tretman. Kako je kazala socijalni pedagog Danijela Kaloci, prema njihovim podacima, povećan je broj maloljetnih žrtava nasilja.

Slogan 16.Dana aktivizma ove godine je „Nisi sama“, kojim se želi poslati poruka svim žrtvama, da postoje institucije koje im mogu pružiti pomoć i podršku. Upućen je poziv svim građanima da budu svjesni i odgovorni da reaguju, kada primjete nasilje.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*