Magični astro fenomen: Jupiter, Saturn i Mjesec će se “poravnati” na nebu

Ovog vikenda ljubitelji astronomije mogli bi skinuti prašinu s njihovih teleskopa kako bi uživali u magičnom nebeskom fenomenu kada će Jupiter, Saturn i Mjesec gotovo u isto vrijeme biti vidljivi na nebu.

Jupiter će ukratko preuzeti mjesto najsjajnije planete na nebu jer će Venera i Mars nestati iz vidika. Takozvani Waxing Gibbous Moon, skoro puni mjesec, pojavit će se uz Jupiter u subotu navečer, a bit će vidljiv od sumraka.

Saturn će se pojaviti uvečer istočno od Jupitera i bit će vidljiv do zore. Mjesec će se pojaviti desno od Saturna u noći 11. augusta, a potom 12. augusta lijevo od šeste planete Sunčevog sistema. Merkur će se također pojaviti na istoku neba prilikom svitanja u ponedjeljak ujutru. 

Svi ovi čarobni trenuci odigrat će se u pozadini kiše meteora Perseid također u ponedjeljak, pred puni mjesec 15. augusta.

Astrofotografi bi trebali biti u mogućnosti snimiti grupnu fotografiju planeta u bilo kojoj noći od petka do ponedjeljka. 

Za najbolji ugođaj NASA preporučuje da pobjegnete od gradskog svjetla, ponesete ležaljku i legnete ravno na leđa gledajući prema nebu oko 30 minuta kako biste omogućili vašim očima da se pravilno prilagode mraku.

Klix.ba


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*