Savez samostalnih sindikata BiH pozdravio govor pape Franje o pravima radnika

Savez samostalnih sindikata (SSS)BiH saopćio je danas da je za svaku pohvalu obraćanje koje je imao papa Franjo u Strasbourgu, u vrijeme kada svjetski kapitalisti sve više podsjećaju na robovlasnike i sve manje vode računa o osnovnim ljudskim pravima radnika.

Iz SSSBiH navode da je Papa otvoreno i bez kalkuliranja je, prije svega, pozvao na mir, ali i ukazao na sve izraženiji pesimizam i neravnopravnost koji vladaju Evropom, te istakao da u žiži interesovanja svih koji se bave politikom, ali i privredom mora biti čovjek, njegovo dostojanstvo i njegova prava.

Dodaju da je papa Franjo rekao da Evropa polako gubi svoju dušu i humanistički duh koji je u njezinoj srži, te da se Evropska unija širi, ali povjerenje u nju pada.

SSSBiH posebno je pozdravio spremnost Pape da u žižu svog govora stavi zaštitu prava radnika, pitanje njihovog dostojanstva, te poziv da prava radnika budu poboljšana umjesto što se svakodnevno umanjuju i pogoršavaju, jer su bolja prava radnika garant boljeg i dostojanstvenijeg života i njih i njihovih porodica.

Naglašavaju da je na svakom od nas odgovornost da potrošački duh, koji je odavno počeo preovladavati našom svakodnevnicom, svedemo na nivo na kojem neće biti suprotan osnovnim postulatima dostojanstvenog života, a da posebnu brigu moramo posvetiti onima koji su na margini društva, jer oni zaslužuju i trebaju posebnu pažnju i brigu.

– Također, moramo se odlučno uhvatiti u koštac s nezaposlenošću i beznađem koje je zavladalo posebno medju mladim ljudima. Ovom prilikom pozivamo i sve domaće političare i poslodavce da se u svom radu vode postulatima navedenim u govoru pape Franje – saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*