Pet kandidata za predsjednika SDP-a BiH

Na jučer održanoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH potvrđeni su kandidati za predsjednika SDP BiH i podržan je prijedlog za ujedinjenje SDP-a BiH i stranke Unija socijaldemokrata Bosne i Hercegovine. Konačnu odluku o novom predsjedniku i otvaranju procesa ujedinjenja ljevice trebao bi donijeti vanredni kongres SDP-a BiH, zakazan za 6. decembar u Sarajevu.

Na sjednici su potvrđeni kandidati za predsjednika SDP BiH koje čine Bešlagić Selim, Borić Besima, Nikšić Nermin, Pudarić Svetozar i Pejanović Mirko. Osim kandidata za predsjednika, potvrđene su i šire liste kandidata za Glavni i Nadzorni odbor SDP BiH, o kojima će se izjasniti delegati na predstojećem Trećem vanrednom kongresu , navodi se u saopštenju iz SDP-a BiH.

Pored utvrđivanja prijedloga materijala za Treći vanredni kongres, donesen je i Prijedlog odluke o prihvatanju Sporazuma o ujedinjavanju SDP BiH i Unije socijaldemokrata.

Sporazum podrazumijeva opredjeljenost za jačanjem socijaldemokratije u BiH, jer su ove dvije partije uvjerene da socijaldemokratsska ideja nosi snagu neophodnu za integraciju i prosperitet bh. društva i države.

Osim ovog Sporazuma, donesene su i odluke o tome da se delegati na Vanrednom kongresu izjasne o izmjenama Statuta SDP BiH, izborom između dva modela izbora rukovodećih organa partije, koja uvodi nove demokrtaske standarde u SDP BiH i jaču ulogu članova u unutarstranačkim izborima.

Vanredni kongres je za sedam dana, a na njemu će biti birano novo rukovodstvo stranke: predsjednik i članovi Glavnog i Nadzornog odbora.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*