“Dan otvorenih vrata” u znak sjećanja na razaranje sarajevske Vijećnice

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice granatiranja i paljenja zgrade sarajevske Vijećnice, simbola glavnog grada i nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, danas je u tom prepoznatljivom zdanju i svojevrsnom hramu kulture upriličen “Dan otvorenih vrata”. Građani i gosti Sarajeva u prilici su, između ostalog, upoznati se s postavkom muzeja smještenog u Vijećnici, koja svjedoči o burnoj historiji Grada i događajima vezanim za jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini.

Kako je najavljeno iz Pres-službe Grada Sarajeva, istim povodom večeras će u Inat kući biti upriličeno druženje pod nazivom „Vijećnica iz inata“.

Sarajevska Vijećnica, građena u pseudomaurskom stilu, svjedočeći o susretu civilizacija, prvi put je zvanično otvorena 20. aprila 1896. godine kao jedan od simbola Grada, a što je ostala i do danas.

U vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine Vijećnica, u kojoj je od 1951. godine bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, bila više puta granatirana s položaja pripadnika bivše JNA i Vojske Republike Srpske.

Tokom granatiranja u noći sa 25. na 26. august 1992. godine, zgrada Vijećnice je zapaljena, a u vatrenoj stihiji nestao Katalog biblioteke, odnosno, oko 90 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH, dok je unutrašnjost ovog monumentalnog zdanja gotovo potpuno uništena.

Rekonstrukcija sarajevske Vijećnice počela je 1996. godine i trajala je 18 godina, a ponovo je svečano otvorena 9. maja 2014. godine – na Dan pobjede nad fašizmom. Tako je Sarajevu vraćen jedan od njegovih simbola, građevina koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*