Drugi dan posjete pape Franje: Molitve u džamiji, katoličkoj i pravoslavnoj crkvi

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo jučer je u okviru drugog dana posjete Turskoj boravio u Istanbulu gdje se sastao sa tamošnjim vjerskim poglavarima, piše Anadolu Agency (AA). Na Međunarodnom aerodromu “Ataturk” u Istanbulu papu je u jutarnjim satima dočekao carigradski patrijarh Bartolomej.

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo je u Istanbulu prvo posjetio džamiju Sultanahmet, a kasnije u muzej Aja Sofija. Papu Franju i delegaciju su ispred džamije dočekali istanbulski muftija Rahmi Yaran, načelnik Općine Fatih Mustafa Demir i imami džamije. Yaran je u haremu džamije papi ispričao o njenoj arhitekturi, unutrašnjosti i islamu. Papa je poručio kako je dijalog između vođa različitih vjerskih zajednica veoma važan. Papa se tokom posjete džamiji molio.

Carigradski patrijarh Bartolomej ocijenio je historijskim današnji dan kad je lider Katoličke crkve papa Franjo posjetio Istanbul.

“Kao patrijaršija, zajednica živimo historijski dan. U gostima nam boravi visokorangiran gost. Zajedno molimo i molićemo za mir u svijetu. Kako u katoličkoj tako i u pravoslavnoj bogomolji”, rekao je Bartolomej, koji se nakon sastanka sa papom Franjom u istanbulskom hotelu Hilton novinarima obratio na grčkom, turskom, engleskom, francuskom i italijanskom jezku.

Papa Franjo je u popodnevnim satima predvodio svetu misu u istanbulskoj katedrali Sveti Duh. Papu je ispred katedrale u naselju Beyoglu pozdravila manja grupa ljudi. Prije ulaska, papa je kao simbol mira pustio goluba iz dvorišta katedrale.

Misa je održana na nekoliko jezika – turskom, talijanskom, francuskom, španskom, engleskom, arpaskom i latinskom.

“Pomolimo se za one koji širom svijeta konkretnim aktivnostima rade za mir i koji promovišu obrazovanje. Pomolimo se i za izbjeglice koje su morale da pobjegnu od velikih katastrofa kako bi pronašli sigurno utočište. Neka ih blagoslovi Duh Sveti”, rekao je papa koji je tokom mise pozvao na dijalog i na zajedništvo.

“Stvaramo podjele kada pokušavamo da istaknemo svoj individualizam i kada mislimo da je tačno samo ono što mi govorimo”, poručio je papa istakavši da različitosti ne predstavljaju opasnost i prepreke dijalogu.

Prisutni vjernici su zajedno sa papom molili za mir i saradnju u svijetu.

Vrhovni poglavar Katoličke crkve se sastao i sa carigradskim patrijarhom Bartolomejom kojem je poručio da je zajednička nada vodilja za mir, sreću i saradnju u svijetu. Papa Franjo je posjetio crkvu Carigradske patrijaršije u Istanbulu gdje je razgovarao sa patrijarhom Bartolomejom.

Prilikom posjete zvonila su zvona na crkvi, dok su na samom ulazu u bogomolju papu na svečan način dočekali patrijarh Bartolomej i mitropoliti pravoslavne crkve Iznika i Kadikoya. Patrijarh Bartolomej i papa Franjo su zajedno pratili misu prilikom čega je poglavar Katoličke crkve upitio molitve.

“Zajednička nada nikada nam ne donosi razočarenje, jer nije utemeljena na našoj skromnoj snazi nego na vjernosti Bogu”, rekao je papa.

Patrijarh Bartolomej je istakao da papa Franjo širi ljubav i prijateljske poruke gdje god da se nalazi.

“Vas, koji nosite ljubav bratstva, dočekujemo s velikom zahvalnošću i srećom. Visoko cijenomo ovaj sastanak i smatramo da je ovo historijski događaj koji nagovještava sretnu budućnost”, kazao je patrijarh.

Izrazio je iskrenu nadu da će papina posjeta okruniti bratske odnose između Katoličke i Pravoslavne crkve.

Papa Franjo je nakon posjete patrijarhatu otišao u diplomatsko predstavništvo Vatikana u Istanbulu gdje će večeras prespavati.

Posljednjeg dana posjete Turskoj, 30. novembra, ponovo će posjetiti Carigradsku patrijaršiju gdje će biti potpisana zajednička deklaracija.

Papa je u doputovao u posjetu Turskoj u okviru turneje po zemljama u kojima je muslimansko stanovništvo u većini. Papa Franjo je četvrti papa koji je posjetio Tursku. Papa Pavao VI posjetio je 1967, papa Ivan Pavao II 1979. i papa Benedijt XVI 2006 godine.

Prvog dana posjete, papa je obišao mauzolej Kemala Ataturka u Ankari Anitkabir, susreo se sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Mehmetom Gormezom.

Papina posjeta odvija se pod jakim mjerama sigurnosti za koju brine 2.700 policajaca. Papinu posjetu Turskoj prati više od hiljadu novinara.

(Vijesti.ba/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*