Preminula pozorišna i likovna kritičarka Nermina Kurspahić

U Sarajevu je jutros, nakon duge bolesti, preminula Nermina Kurspahić, publicistkinja, esejistica, književna, pozorišna i likovna kritičarka. Kurspahić je umrla u 64. godini. U Sarajevu je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju.

Na istom fakultetu studirala je arapski i engleski jezik i književnost. Pohađala je i postdiplomske studije iz Teorije književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Njeni tekstovi objavljivani su u časopisima i publikacijama širom bivše Jugoslavije. Kurspahić je bila i glavna i odgovorna urednica najstarijeg i najuglednijeg magazina za umjetnost, kulturu, nauku i društvena pitanja u BiH, Odjek. Magazin je zahvaljujući njoj izlazio i za vrijeme opsade Sarajeva.

Bila je članica P.E.N. Centra BiH i Društva pisaca BiH te angažirana u Međunarodnoj asocijaciji likovnih kritičara AIC. Također je prva dobitnica nagrade Alija Isaković za najbolji originalni dramski tekst. Dobitnica je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2005. godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*