Koaliciji „Domovina“ nisu dominantne ministarske pozicije

Koalicija “Domovina” je na današnjem sastanku u Sarajevu zaključila da ostaje posvećena implementaciji Sporazuma i izjave potpisane u Potočarima kao i svim obavezama koje su politički subjekti potpisnici Sporazuma preuzeli u smislu provedbe izbornih rezultata kao i raspodjele mandata u Vijeću naroda RS-a.

– Izabrani narodni poslanici sa liste Koalicije “Domovina” imaju obavezu poštivanja sporazuma koji predviđa način izbora delegata u Vijeće naroda bošnjačkog i hrvatskog kluba – kazao je novinarima nakon sastanka predstavnik Koalicije “Domovina” Vinko Jakić.

Po njegovim riječima, ispunjavanje ovih obaveza predstavlja osnov za opstanak i daljnji zajednički nastup u entitetu Republika Srpska.

Jakić je kazao da, uz uvjet ispunjavanja programskih ciljeva “Domovine”, ta koalicija iznalazi modalitete eventualnog učešća u Vladi RS-a.

– Koalicija “Domovina” je zauzela stav da, uz poštivanje programskih ciljeva Koalicije “Domovina”, smo otvoreni za razgovore. Znači, uz pretpostavku ispunjavanja programskih ciljeva “Domovine” – kazao je Jakić.

Po njegovim riječima, Koaliciji “Domovina” nisu dominantne ministarske pozicije, “nego ispunjavanje uvjeta iz našeg programa, a to se prije svega odnosi na povratnike Bošnjake i Hrvate u RS”.

– Ispunjavanje tih uvjeta je preduvjet razgovora sa bilo kojim političkim subjektom iz entiteta Republika Srpska – kazao je Jakić.

Naveo je da Koalicija “Domovina” ima pet zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a.

– To su zastupnici Koalicije “Domovina”, to nisu zastupnici ni SDA, ni HSP-a, ni DF-a, ni SBB-a niti Stranke za BiH. “Domovina” ima pet zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, ni jedna stranka pojedinačno nema zastupnike – kazao je Jakić.

Na novinarsko pitanje da li imaju saglasnost DF-a za razgovor o ulasku u vladu RS-a, Jakić je kazao da je stav DF-a, kako su oni informirani, “da se moraju ispuniti programski ciljevi Koalicije “Domovina”, da je to preduvjet razgovora sa bilo kojim političkim subjektom u RS-u”.

Jakić je kazao da je Koalicija “Domovina” upoznata o sastanku koji je imao Ramiz Salkić zajedno sa dva poslanika Koalicije “Domovina” u NSRS sa predsjednikom RS-a.

– Mi smo dali suglasnost Salkiću da s ovom ekipom ide na razgovore, ali mu nismo dali mandat bilo kakvog dogovora. Jednostavno, da se informiše o stvarima koje će ponuditi predsjednik RS-a – kazao je Jakić.

Dodao je da su Salkić i tim koji je bio na razgovoru imali mandat da saslušaju prijedloge predsjednika RS-a “bez mandata da bi pregovarali o konkretnim stvarima”.

– Taj poziv je došao u Klub poslanika “Domovine” u NSRS i sukladno tome su oni otišli da vide koji su to prijedlozi eventualnog učešća Koalicije “Domovina” u Vladi RS – kazao je Jakić.

Potpredsjednik Stranke za BiH Dževad Osmančević je kazao da je logično da kao političke stranke žele biti dio učešća u vlasti, “jer to Ustav RS-a kaže, pet Bošnjaka i tri predstavnika hrvatskog naroda su dio Vlade RS-a”.

– Dakle, logično predstavnici političkih stranaka probosanski orijentiranih koji su predstavljali u RS na izbornim listama je “Domovina”. Iz tog ugla gledano, logično je da ti partneri koji su unutar toga bi željeli biti dio vlasti, ali to automatski ne znači i biti dio ruku u glasanju u Narodnoj skupštini – kazao je Osmančević.

Jakić je rekao da su današnjem sastanku prisustvovali predstavnici stranaka: SBB BiH, Stranke za BiH i HSP-a, a imali su telefonski kontakt sa DF-om i SDA.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*