SIPA: Akcija “Tref” u toku

U akciji “Tref 2” usmjerenoj protiv krijumčarenja akciznih roba i korupcije jutros su na području Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Srednjobosanske županije izvršeni pretresi na 12 lokacija, a uhapšeno je 12 osoba.Akciju realizira Granična policija BiH po naredbi Suda BiH i Tužiteljstva BiH.
“Akcija Tref 2 je najnoviji primjer izuzetno dobre suradnje Granične policije BiH s Tužiteljstvom BiH, Sudom BiH i OSA-om u cilju sprječavanja svih vrsta prekograničnog kriminala i korupcije. Posebno bih se zahvalio i čestitao na realizaciji policijskim službenicima Granične policije BiH koji su predano radili ovu akciju duže vremensko razdoblje”, staknuo je direktor Granične policije BiH Zoran Galić. Za dio uhapšenih postoji osnova sumnje da su u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi u proteklom razdoblju počinili “udruživanje radi vršenja kaznenih djela”, u svezi s krijumčarenjem većih količina rezanog duhana iz Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, kao i nedozvoljenim prometom akciznih roba na teritorij Bosne i Hercegovine.
Uhapšena su dva carinska službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH raspoređena na carinski referat Orahovlje: D. P. i D. J., kao i državljanin Republike Hrvatske, T. P., te tri bh. državljanina A. M., I. D. i Z. K. s područja Posušja, Viteza i Kreševa. Uhapšena su i četiri policijska službenika Granične policije BiH iz Jedinice granične policije Doljani: M. V. , I. V., A. T. i A. Č. za koje postoje osnove sumnje da su počinili koruptivna kaznena djela u vezi s krijumčarenjem, a za dvojicu od njih i za kaznena djela “odavanje tajnih podataka” i “krijumčarenje”.
Tokom akcije uhapšeni su i bh. državljani: S. B. i D. Š. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo “organiziranje grupe ljudi radi rasturanja neocarinjene robe” u vezi s krijumčarenjem i ilegalnom preprodajom većih količina morske ribe iz Hrvatske u BiH, saopćeno je iz GP BiH.
(RTV7/FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.