Gostovanje Teatra kabare Tuzla na prestižnim festivalima u Srbiji

Homerovom Odisejom svečano je obilježen posljednji dan pozorišnog festivala Antika fest u ambijentu Felix Romuliane, koji je trajao tri dana od 28.08-30.08.2019.godine. Predstava je nastala u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i Studentske scene ADU Tuzla, u dramatizaciji Damira Mahmutovića i režiji Vlade Keroševića.

U pitanju je treće gostovanje na ovom Festivalu, prethodnih godina je teatar gostovao s Vergilijevom “Eneidom” i Homerovom “Ilijadom”.Organizatori VI ‘’Antikafesta” su Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” i “Dunav fest” u saradnji s Narodnim muzejem iz Zaječara, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Program Antikafesta obuhvatao je i debatu na temu “Nove pozorišne prakse i antički tekst” u kojoj su sudjelovali teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičarka Ana Tasić, glumac i reditelj Vlado Kerošević i reditelj Nebojša Bradić.

Predstava je uspješno izvedena u subotu 31.08.2019. godine u okviru programa tradicionalne manifestacije 6. Kazan Kulta u Kladovu 2019.na ljetnoj pozornici Biblioteke. Kazan Kult je rezultat saradnje Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo i beogradskog udruženja „Dunav Fest“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Osim izvođenja predstave održana je međunarodna konferencije na temu “Nematerijalno i kulturno naslijeđe kao strateški resurs za razvoj lokalne zajednice”gdje je iz Bosne i Hercegovine sudjelovao prof. Vlado Kerošević na temu ‘’Zavičajno naslijeđe lokalne zajednice – Umjetnost očuvanja i održivost.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*