Vlada TK : Upitna legitimnost zahtjeva Sindikata solidarnosti TK

Nakon što je na adresu Vlade Tuzlanskog kantona pristigao dopis Uprave, Sindikata i Vijeća uposlenika Hotela “Tuzla“ d.d. Tuzla, podrška koju Vlada Tuzlanskog kantona želi pružiti radnicima okupljenih oko Sindikata Solidarnost, dijelom je dovedena u pitanje – saopćeno je danas iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Kako se dodaje, u želji da javnosti predoče sve činjenice kojima raspolažu, a time omoguće donošenje ispravnog suda, prenose  najznačajnije činjenice iz pomenutog dopisa.

Navodi se da je Sindikat solidarnost okupio i dio radnika kojima je prestao radni odnos u Hotelu Tuzla, a koji sada, kroz Sindikat traže ostvarenje dodatne lične koristi. Prema dopisu i obimnoj dokumentaciji koju je Hotel dostavio Vladi Tuzlanskog kantona jasno je vidljivo da je krajem 2013. godine usljed ekonomskih poteškoća i reorganizacije otpušteno 25 zaposlenika. Svi otpušteni zaposlenici koristili su pravo na otkazni rok u trajanju od 1 do 4 mjeseca i u tom periodu su, iako nisu bili obavezni dolaziti na posao, imali uredno obračunate plaće.

Ovim zaposlenicima, stoji u dopisu, u cijelosti je uvezan radni staž, odnosno plaćeni doprinosi za PIO i nezaposlenost, te su šest mjeseci nakon otkaza primali naknadu Zavoda za zapošljavanje u iznosima od po 322 do 337 mjesečno.

U dopisu se također navodi da će u narednih 30 dana svakom od otpuštenih radnika biti isplaćeno dodatnih 800 – 1.000 KM.

Menadžment Hotela se u dopisu koji je uputio Vladi Kantona također pita: “O kakvoj se obespravljenosti radi? Ko obmanjuje javnost i ko to od Vlade TK traži isplatu pomoći od 400 KM? Ne radi li se o pokušaju prevare javnosti i institucija od strane navodno obespravljenih i socijalno ugroženih radnika, kao što su transparentima varali javnost da im nije uvezan radni staž od 2006. godine?“

-Zaposlenici Hotela “Tuzla“ nisu tražili niti traže pomoć Vlade TK, pogotovo ne za isplatu plaća ili novčanu pomoć. Svoju plaću zarađujemo odgovornim radom na način da svoju egzistenciju rješavamo jačanjem privrednog društva u kojem smo zaposleni, odnosno stvaranjem dohotka iz kojeg je jedino moguće tražiti isplatu plaća – stoji također u dostavljenom dopisu koji potpisuju Predsjedništvo Sindikata NSPTUUIH, Vijeće zaposlenika, direktor i zamjenici direktora, saopćeno je Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa TK-a.

(RTv7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.